Příběhy sériových vrahů: Klaun zabiják John W. Gacy své oběti pohřbíval pod vlastním domem

Redakce

Klauni jsou jedna z nejděsivějších věcí na světě. Svůj díl na jejich neblahé pověsti má bezpochyby i jeden z nejznámějších a zároveň nejzvrácenějších amerických vrahů John Wayne Gacy. Právě kostým šaška totiž zločinec rád oblékal.

29 koster mladých mužů a chlapců. To našla policie na sklonku roku 1978 pod domem podnikatele a politického aktivisty Johna Wayna Gacyho. Ten si ve sklepě založil takové malé osobní pohřebiště, ve kterém zakopával své oběti. Zabil ještě další čtyři, ti už se mu tam, jak vyšetřovatelům hned přiznal, ale nevešli a navíc ho z kopání bolela záda, a tak je prostě pohodil do řeky.

Gacy je dnes jedním z nejznámějších amerických sériových vrahů. Mezi lety 1972 a 1978 unesl, mučil, znásilnil a následně zardousil přes tři desítky lidí. Přitom se od většiny svých kolegů dost lišil; na rozdíl od „běžných“ kriminálníků je v Gacyho případě kariérní úspěch, manželství a děti.

Narodil se jako jediný syn do rodiny cholerického alkoholika, který ho často bil a zesměšňoval. A to ani nevěděl, že už v dětském věku Gacy do školy nosil sestřino spodní prádlo. Když mu bylo asi 9, začal ho zneužívat jeden otcův přítel, malý Gacy se to ale bál doma říct, a tak se nechal. V pubertě se snažil otci zavděčit, jak jen mohl. Rozvážel noviny a dobrovolně pomáhal hasičům, přesto to starému pánovi nestačilo, a tak se Gacy rozhodl změnit prostředí. Se svou novomanželkou Marlynn Myersovou se přestěhoval od Iowy a chtěl začít žít nový život – a to se mu tedy skutečně povedlo.

Právě tam totiž začal zneužívat nezletilé chlapce. Marlynnin otec mu sehnal práci managera v KFC a Gacy měl po palcem hned tři restaurace. První oběti svých sexuálních choutek si, poněkud neuváženě, vybíral z řad svých mladých zaměstnanců, což se mu stalo osudným. Jeden z hochů ho udal a Gacy byl odsouzen k deseti letům vězení. Ještě v den soudu jeho žena podala žádost o rozvod a ji ani dvě děti, které spolu zplodili, už John nikdy neviděl.

Z věznice, kde absolvoval patnáct středoškolských kurzů, ho propustili předčasně za dobré chování. V tom Gacy vždy vynikal – uměl být příjemný, obětavý a pracovitý, byl hodně aktivní ve všech aspektech společenského života. V roce 1972 se seznámil s Carole Hoffovou, která mu tolerovala zálibu v chlapcích, a tak se ještě ten rok vzali. Krize přišla o několik let později, kdy Gacy s Carole definitivně přestal spát. Tou dobou už měl na triku minimálně dvě mrtvoly. Pár se rozvedl roku 1975 a díky tomu Gay ztratil veškeré zábrany. Založil si vlastní firmu, která měla roční obrat přes 200 tisíc dolarů, měl tedy dost času věnovat se svým krvavým koníčkům.

Oběti lovil po zastávkách autobusu a na ulicích. Vždy si je vyhlédl, přijel k nim svým černým autem a pod příslibem drog či nabídky práce v zavedené společnosti je nalákal dovnitř. Tam je omámil a odvezl k sobě domů, kde začala ta pravá jízda. Policie na něj přišla díky tomu, že jeho poslední oběť, patnáctiletý Robert Piest, zanechal vzkaz, že se má s Gacym sejít. Muž se choval tak podezřele, že ho kriminalisté přijeli proklepnout a při domovní prohlídce objevili jeho sklepní schovku na mrtvé.

Gacyho soud se konal roku 1980. Vrah se to snažil uhrát na poruchu osobnosti, dokonce vtipkoval, že „neprovedl nic horšího, než že provozoval ilegální hřbitov“. Změnil svou původní výpověď a doznal se pouze k pěti vraždám, byl ale uznán vinným ze všech třiatřiceti a odsouzen k smrti. Během čekání ve věznici se naučil malovat a jeho obrazy se prodávaly i za 20 tisíc dolarů. Jeho poslední slova prý zněla „Polibte mi prdel.“

A pokud sledujete aktuální seriály, jedna zajímavost na konec; Gacyho klaunskou maskou byl inspirován vraždící Twisty ve čtvrté sérii seriálu American Horror Story, kterého ztvárnil John Carroll Lynch. Ten samý herec pak v další sérii hrál přímo Johna Wayna Gacyho, a to ve scéně, kdy se notoricky známí američtí sérioví vrazi sejdou na večeři.

Příběhy sériových vrahů: Nekrofilní hezoun Ted Bundy si schovával hlavy svých obětí

Příběhy sériových vrahů: Škrtič gayů Colin Ireland svou první oběť obložil plyšovými medvídky