Primal Scream v Praze odehráli koncert roku

Jiri-Vanek

Potřetí během posledních pár let navštívili britští Primal Scream Českou republiku. Tentokrát přijeli s koncertním provedením dvacet let starého alba Screamadelica, jedním z milníků taneční hudby. Prostor KC Vltavská se tak proměnil v hodinu a půl trvající taneční party.

Na luxusní reedice u příležitosti kulatého výročí vydání skoro každé zásadnější desky jsme si už dávno zvykli – vydavatelství se zkrátka na upadajícím trhu snaží vyrýžovat z prodeje alb, co to jde. I skupiny se ale v poslední době častěji vrací ke koncertnímu provedení skladeb z jednoho cédéčka, například američtí Mercury Rev na svém letošním turné přehráli skvělou třináct let starou nahrávku Deserter’s Songs.

Třicátníci a jejich dospívání
K něčemu takovému se rozhodli i Primal Scream, neboť v letošním roce uplynulo dvacet let od vydání jejich desky Screamadelica. Jedno z prvních alb mísící kytarový zvuk a elektroniku se stalo přelomovou nahrávkou pro celou taneční kulturu; psychedelií a pilulkami extáze nasáklá deska se dodnes umisťuje vysoko v žebříčích Bobby Gillespie a psychedelické všechno hodnotících hudební devadesátá léta.

Přestože Primal Scream dodnes vydává vynikající alba a rozhodně nejsou pamětnickou kapelou, sešli se na koncertě hlavně třicátníci, pro které byla Screamadelica a taneční hudba součástí dospívání.

Už od prvních tónů úvodní hymny Movin’ On Up bylo jasné, že Primal Scream splní i ta největší fanouškovská očekávání. Frontman Bobby Gillespie s lesklou košilí, sestava kapely posílená o saxofonistku, černošskou vokalistku a kytaristu v pozadí, zářivě barevné projekce odkazující k šedesátým létům – a především hudba.

Primal Scream – Movin´On Up live

Primal Scream se podařilo vzít diváky na exkurzi na klasickou taneční party, jak si ji muzikanti z doby před dvaceti lety pamatují. Jen s tím rozdílem, že to netrvalo celou noc, ale hodinu a půl (a nebylo k tomu třeba brát drogy, hudba sama se postarala o spoustu flashbacků).

Primal Scream Na Movin‘ on up navázala stejně jako na desce podobně pozitivní Slip Inside This House, pak už se playlist oproti cédéčku lišil.
Samotní Primal Scream v rozhovorech uvedli, že leckteré skladby ze Screamadeliky, například Don’t Fight it, Feel it, ještě naživo nehráli. Live je tak doplnili dalšími kytarovými party, které písničky posouvaly psychedeličtějším směrem. Vyvrcholilo to zběsilou čtvrthodinovou verzí Higher Than a Sun, v níž projekce nahradily stroboskopy.

Konec ale musel být jako na každé party pozitivní, takže závěrečnou Come Together zpívalo celé hlediště ještě pěknou chvíli poté, co Primal Scream nabírali v zákulisí síly na přídavek. Při něm kapela jako kontrapunkt předvedla tři nabroušené kousky z rockovějšího období a dala tak jasně najevo, že rok 1991 byl skvělý, ale o dvacet let později skupina umí i něco trochu jiného.

Primal Scream a Come Together na Vltavské

Primal Scream v neděli předvedli jeden z letošních koncertů roku.

Primal Scream
Praha, KC Vltavská, 7. srpna 2011

Témata:, ,