Připálené těsto v Cukrárně Davida Krause

Jiri-Vanek

Devět let trvalo, než zpěvák a herec David Kraus připravil novou desku. Jmenuje se Cukrárna a dortíky, tedy písničky, do ní nachystal sám David. Škoda, že si na pomoc nepozval producenta, který by Cukrárnu pročistil, proškrtal a dovedl Krause tam, kde je nejsilnější – do čistě popové polohy. Takhle se z Krausovy desky stalo jedno multižánrové zklamání roku.

“Snažil jsem se, aby album bylo žánrově i zvukově pestré," říká o Cukrárně samotný David Kraus. Žánrová a zvuková různorodost se bezpochyby povedla, navíc Krausova kapela hraje jako o život; vedle pilotního singlu Hlodavec, typické krakovské vypalovačky, je na desce třeba ruská častuška s harmonikou Jestli něco dělat nebudeš, swingující Medvěd nebo španělskými rytmy ozvláštněná Víla.

Občasná snaha o moderní zvuk je ovšem kontraproduktivní – na elektronice postavené písničky jako Alternativa nebo Roman krade! nezní moc jako Justice, ale spíš jako když si děti hrají s tatínkovým syntezátorem.

Poskakováním mezi žánry se Kraus hlavně připravil o nejcennější zbraň; nejsilnější je ve vypjatých hlasových podobách, které si pamatujeme z hitu Zuzana. Takových písniček však na desce moc není a vzhledem k tomu, že Kraus je lepší interpret než skladatel, většina klidnějších skladeb je jen skvěle zahraná nuda. Písničky splývají jedna s druhou.

David Kraus je bezpochyby talentovaný, Cukrárně ale výrazně chybí postava producenta, který by mu byl schopen oponovat a vyřadit slabší kusy ze stáda. Za všechny zmiňme třeba úvodní Cukrárnu; schopný producent by z ní udělal fungující minutové intro, jenže Kraus samotný tuhle banalitku natáhnul na minuty čtyři (které vám při poslechu přijdou ještě mnohem delší).

Tragédie jménem texty
Tragédie největší jsou však texty. Kraus byl vždycky textařem, řekněme, svérázným. Pubertální rýmované vyznání Zuzaně Norisové kdysi dávalo smysl, vyposlechnout si čtrnáct rýmovaček za sebou ovšem vyžaduje spoustu přemáhání.

Nejde snad ani o ujetý výběr témat pro jednotlivé písničky (souboj káněte s hlodavcem v Hlodavcovi, moralizování v Jestli něco dělat nebudeš či příběh kleptomana v Roman krade!), horší jsou všudypřítomné triviální rýmy typu dosud/osud, kup/hňup, parku/párků nebo slovní hříčky jako “Roman je kleptoman, ale možná je to klep”.

CukrárnaKraus je výborný zpěvák, to ale všichni vědí dávno. Aby natočil dobré album, musel by se obklopit schopným týmem. Takhle je Krausova one-man-show bohužel zklamání roku.

David Kraus – Cukrárna
Vydavatelství: BOŽE NA
Celkový čas: 76:54
Seznam skladeb: Cukrárna, Hlodavec, Vietnam, Budeš mi scházet, Alternativa, Sex, Jestli něco dělat nebudeš, Roman krade!, Jdi se někam vyřvat, Na vystoupení, Medvěd, Víla, Romantik, Patetická

Témata: