Příprava na Coldplay: 10 nejlepších písniček

petradamek

Coldplay už sice pamatují lepší časy, než aktuálně zažívají s poslední deskou Mylo Xyloto, přesto je jejich pražský koncert téměř vyprodaný. A aby čekání na Chrise, Jonnyho, Guye a Willa, kteří zahrají 16. září v pražské Eden areně, rychleji utíkalo, připravili jsme pro vás deset nejlepších hitů. Trefili jsme se do vašeho vkusu? Podělte se s námi v komentářích.

10. Lost!

Na čtvrté desce Viva la Vida Or Death And All His Friends Coldplay rezignovali na snahu sypat hity po kilech a začali více pracovat s atmosférou. Třeba taková Lost!; o co méně nápadnou má melodii, o to výraznější a údernější je varhanní linka co by její základní motiv. Někdejší tesklivost zůstala, avšak tentokrát zní mnohem víc svěže. Mimochodem, nazvučení perkusí v pozadí je prostě dokonalé!

http://www.youtube.com/watch?v=7HkjGg_pPJU

9. Speed of Sound

V období kolem třetí desky X&Y nezažívali Coldplay po tvůrčí stránce dobré časy. Sami přiznali, že vyčerpali všechny nápady, zároveň však nebyli  dostatečně otevření posunu. A tak opakovali to, co fungovalo na předchozích dvou nahrávkách. Speed of Sound například využívá velmi podobnou klávesovou linku jako Clocks. Ve srovnání s tápáním na zbytku desky jde o jeden ze světlých momentů.

8. Yes

V roce 2008 udělali Coldplay ohromný krok vpřed – přestali se bát experimentů. Vzpomeňme například na 42 a do té doby neznámý psychadelický zvuk kytary či jakýsi samba rytmus v Lovers in Japan. Kromě Lost! však nejvíce oceňujeme Yes, v níž jako by se periodicky střídalo hned několik samostatných skladeb. Vedle klasického poprockového základu je slyšet náznak country a v určitých smyčcových pasážích dokonce Balkán či Blízký východ. Taky že z toho byla cena Grammy za nejlepší rockovou desku!

7. God Put a Smile Upon Your Face

Celá první polovina alba A Rush of Blood to the Head je nabitá hity. Z vyrovnané trojice In My Place, God Put a Smile Upon Your Face a The Scientist u nás vítězí prostřední zmíněná. Jako v jedné z mála písní Chrise, Jonnyho, Guye a Willa jsou tu v popředí bicí s netradiční energií, a to zejména v živém provedení. V pražském Edenu půjde jistě o jeden z nejlepších momentů.

Spoiler: Co hrají Coldplay na koncertech? Podívejte se na setlist

6. Shiver

Silné refrény, jednoduché, ale fungující melodie a neinvazivní produkce bez jakýchkoliv nadbytečných příměsí; takové byly začátky Coldplay a takový byl i vůbec první singl Shiver, který předznamenal začátek strmého vzestupu. Na pražském koncertě ji (stejně jako později zmíněnou Trouble) bohužel neuslyšíme, a tak si připomeňme alespoň skromný videoklip. Chris Martin v tričku Kiss a globus z obalu debutu Parachutes; to jsou Coldplay model 2000.

5. Hurts Like a Heaven

Zatímco vlezlé popiny typu Paradise nebo Princess Oöf China musely fanoušky „starých dobrých“ Coldplay rozpálit do ruda, otevírák Hurts Like a Heaven poslední desky Mylo Xyloto je perfektní spojení dvou světů. Breakbeatový podklad a jemná elektronika reprezentují ten nový, tanečnější. Nápaditá kytara (taky chvílemi slyšíte štěbetání ptáků?) a skvělá gradace zase vzpomíná na ten starý. A světe. div se, v tomto případě to k sobě pasuje.

4. Trouble

„Nejsem fanouškem Coldplay, ale musím uznat, že tohle je vážně fantastická písnička“. – „Když je mi mizerně, vždycky si pouštím tuhle písničku. Přestože mě vždycky rozbrečí, pokaždé je mi pak o něco líp.“ – „ To piano… jako by se chtělo každou chvílí samo rozplakat.“ Skutečně jen těžko bychom našli v repertoáru londýnské čtveřice tesklivější skladbu. Trouble je krasosmutnění s velkým K, snové a neuchopitelé stejně jako chmýří z pampelišek poletující v jejich pohádkovém videoklipu.

3. Clocks

Bez nadsázky jeden z nejchytlavějších pianových motivů minulé dekády. Martinova charakteristická fistulka, pobrukující kytara v pozadí, monotónní bicí a velkolepá gradace. Už víte? Clocks prý vypráví o frustracích i radostech mořeplavců devatenáctého století. Zároveň je ovšem příběhem, jak se jedna londýnská čtveřice dostala se svým druhým albem na absolutní vrchol.

2. Talk

Zeptáte-li se fanouška Coldplay na nejoblíbenější skladbu z desky X&Y, s největší pravděpodobností odpoví Fix You. Nám se však nejvíc líbí hned následující Talk. Přestože to nejlepší – tedy nosnou kytarovou linku – si vypůjčili od industriálních Kraftwerk a jejich Computer Love je Talk důkazem o schopnostech kapely napsat silnou melodii v časech dobrých i zlých.

1. Yellow

Dívali se tehdy v noci během nahrávání debutové desky skutečně na hvězdy a později se při hledání názvu skladby inspirovali opodál ležícími „Yellow Pages“? Nebo to bylo jinak? Ať už jsou okolnosti vzniku skladby Yellow jakékoliv, je to jeden z jejich nejsilnějších songů s dost možná nejlepším kytarovým motivem, co kdy udělali. Ostatně sám Noel Gallagher prý – slyšíc skladbu poprvé v rádiu – prohlásil: „K čertu, kéž bych tuhle věc napsal já!“ A tak si ji aspoň s Chrisem Martinem zazpíval naživo. A vy můžete brzy také.

Témata:, ,