Pro funky já všechno udělám, zpívají tři malí kluci. Pomáhá jim rapper Bonus

Hana-Slivova

"Za dva týdny je to old school, starý dobrý časy nebo trapárna a jede se dál, nová pecka. I to mě vlastně strašně baví," říká písničkář Bonus o spolupráci se Cincinaty, skupinou tří mladých romských kluků. Od loňského listopadu s nimi jednou týdně dává dohromady písničky, prozatím poslední zveřejněnou "peckou" je Funky Junior. Vznikl k ní i klip - s periferní pražskou čtvrtí Černý Most, kde všechno začalo, v pozadí.

"Začali jsem před rokem, teď si hrajem se zvukem, je to velká dřina, ale máme tady Martina," zpívají tři romští puberťáci v klipu Funky Junior, který je už pár dní k vidění na YouTube na profilu Kreaton TV.

Radkovi Yangovi je třináct, Nikolasi Čonkovi deset a Dominikovi Zajacovi dvanáct. Říkají si Cincinaty a když rapují o Martinovi, myslí tím svého nového kámoše Martina Hůlu alias Bonuse. Právě on s nimi od listopadu dělá hudbu v kulturním centru Plechárna v periferní pražské čtvrti Černý Most. O výsledky se dělí se svými fanoušky na Facebooku; od loňského roku dal dohromady s kluky – v klubovně nebo na hřišti, bez velkého zázemí – už šest tracků.

"Dělají vrr na holky nebo triky na koloběžkách," říká o Cincinaty rapper Bonus. Manželé a PSH rapovali o Jižáku, Cincinaty zase skládají na Čerňáku. Periferie hiphopu zaslíbená.

"Na Plechárnu mě loni na podzim na jeden workshop přivedla Ivanka Čonková (studentka DAMU a bojovnice za práva menšin, pozn. red.). Sesypalo se na mě asi dvacet děcek a bylo to trochu jako uprostřed hurikánu, ještě než jsem si pořádně vyndal věci, už jsem měl nahraný dvě skladby," vzpomíná Bonus. "To mě samozřejmě okouzlilo, takže jsem se rozhodl, že se budu na Plechárnu vracet."

Teď se s kluky schází jednou týdně a už z prvních podzimních videí je jasné, že kluci ze Cincinaty ("název si vymysleli sami, aktuální výklad zní město nebo bejzbolisti. Líbí se mi ta dětská představa Ameriky přenesená na Čerňák, což není zrovna místo, kde by chtěl žít každej") mají talent. "Nikolas zpívá, vystupuje v různejch romáckejch soutěžích a přehlídkách, Dominikův táta hraje na klávesy a je evidentní, že Dominik to má zmáknutý od něj."

"Ještě předevčírem jsi byl normální, a dneska jsi zase vulgární." První track Cincinaty

Ve čtyřech dávají dohromady témata – od hudby přes večírky až po holky – o kterých pak kluci rapují. Často prý dojde taky na hádky. "Já totiž kluky nutím, aby si dělali vlastní beaty a nerapovali do peckovejch býtů z jútúbí. Radek většinou přinese text, s Dominikem uděláme základní podmaz, bicí, basu a klávesy. Za dva týdny je to old school, starý dobrý časy nebo trapárna a jede se dál, nová pecka. I to mě vlastně strašně baví," dodává Bonus.

Na internetu mají videa party Cincinaty slušný úspěch, dobře prý dopadl i koncert na Plechárně. "Přišlo spousta lidí, příbuznejch, kámošů. Fakticky mě to dojalo." Jak to jde Cincinaty naživo, to můžete posoudit sami. Další koncerty jsou v plánu 11. dubna na Plechárně a 24. dubna na Jižáku.

Témata:,