Pro zamilované: kam v Evropě za romantikou


Máj je lásky čas a Karel Hynek Mácha na vás shlíží blahosklonně z Petřína (jak zpívá Lucie Bílá). Pokud se ale rozhodnete vyměnit Petřín za výlet za hranice všedních dnů (a České republiky), může se vám hodit několik tipů, jak si užít romantický víkend.

Paříž

Začít musíme romantickým výletem do města milenců.

Paříž. Foto ShutterstockKde se ubytovat:
Pokud hledáte levnější variantu klasického hotelu, zkuste navštívit webovou stránku fuaj.com nebo web věnovaný hostelům a můžete si vybrat ubytování v některém ze studentských hostelů.

Kam zajít:
Procházet se po Champs-Ellysées, navštívit malebný Montmartre či zajít do slavného kabaretu Moulin Rouge – nejen to nabízí francouzská metropole. Do všech stran na vás hledí Eiffelova rozhledna. Máte-li trpělivost vystát dlouhou frontu, výtah vás vyveze nahoru. Úžasný zážitek vám poskytne také výhled na Paříž od baziliky Sacré-Coeur. Obdivovatele moderní architektury nejspíš přitáhne Centre Georges Pompidou, ale především super moderní západní čtvrť Paříže zvaná La Défense. Možná však chcete (nejen) pohlédnout do očí Mony Lisy v Louvru, nebo navštívit impresionisty v muzeu Orsay. Pokud zatoužíte jít mezi lidi, tam, „kde to žije“, Francouzi doporučují Latinskou čtvrť poblíž Sorbonny, kde najdete množství barů, kavárniček, galerií… Zkrátka kultury a zajímavostí všeho druhu je v Paříži hodně.

Co sníst a vypít:
Nakupujte na trzích spoustu zeleniny, chleba a víno a udělejte si piknik. Anebo si v některé z kaváren dejte obloženou bagetu. Můžete usrkávat kávu a pozorovat dění na ulici, nebo si otevřít třeba, jak zpíval Michal Tučný, Chatouneuf du Pape. Improvizujte, užívejte si, jste přeci ve městě milenců.

Řím

„Věčné město“ na vás téměř na každém kroku dýchá historií.

Kde se ubytovat:Ŕím.  Foto Shutterstock
Pokud dáte přednost levnějšímu studentskému ubytování před klasickým hotelem, je tu pro vás síť studentských a cestovatelských hostelů Italian Youth Hostel Association.

Kam zajít:
Každý turistický průvodce je nabitý antickými či renesančními památkami. Jestli dáte přednost Andělskému hradu, Colloseu, Foru Romanum či ve Vatikánu Bazilice sv. Petra nebo Sixtinské kapli, případně se budete jen tak poflakovat po ulicích a vysedávat v kavárnách, to je vaše věc. Na proslulých Španělských schodech vysedávají milenci i studenti. Řím je proslulý také svými romantickými fontánami, nejznámější je Fontana di Trevi. Hodíte-li do ní minci, budete se muset do Říma vrátit – tak praví pověst.

Co sníst a vypít:
V květnu ještě nejspíš nebude v Římě letní vedro, tak si můžete užít pouliční ruch a zajít si na večeři do některé z  kavárniček. A ochutnat opravdovou italskou pizzu a kapučíno, napít se sytého vína ze slunné Sicílie či Toskánska. Anebo můžete využít speciálního autobusu Tram Ristorante, kde si můžete objednat večeři a přitom projíždět těmi nejmalebnějšími římskými uličkami.

Barcelona

Město leží na jihovýchodě Španělska, v oblasti zvané Katalánsko. Barceloňané se vždy dotčeně ohradí, když je nazvete Španěly.

Gaudího Barcelona. Foto Hana SlívováKde se ubytovat:
Barcelona nabízí turistům 301 hotelů. Určitě stojí za to najít si ubytování předem, například na těchto stránkách. Dobrodružným povahám samozřejmě nezakazujeme jet „na blind“ a najít si střechu nad hlavou až na místě.

Kam zajít:
Jste v Barceloně, ve městě architekta Antoniho Gaudího. Na stopy jeho umělecké činnosti tu natrefíte „na každém rohu“. Můžete navštívit chrám Sagrada Familia, poté se přesunut do Parku Guell, což je jedno z architektonicky nejzajímavějších míst vůbec. Gaudího organické tvary, mozaiky a pokroucená perspektiva vás okouzlí. A večer můžete zajít na flamenco show. Tento vášnivý a temperamentní tanec ve vás zažehne pravou jižanskou jiskru lásky. Olé!

Co sníst a vypít:
Určitě stojí za to ochutnat některou ze specialit katalánské kuchyně. Vyhlášené jsou místní pokrmy z ryb či dušené nebo grilované maso, samozřejmě s bohatou zeleninovou oblohou. A k rybě se bude hodit bílé víno, kterým je Katalánsko proslulé. Zkuste ochutnat i místní sekt, zvaný „cava“.

Vídeň

Chcete si zatančit si valčík lásky „na krásném modrém Dunaji“? Není to příliš daleko, zvlášť pokud bydlíte na Moravě. Mnozí si ještě pamatují z dětství zájezdy do Rakouska za levným zbožím či na Vánoční trhy. Teď máte příležitost poznat toto město z té romantičtější stránky.

Kde se ubytovat: Hundertwasserhause. Foto Hana Slívová
Vídeňské hotely najdete tady, ty levnější potom tady.

Kam zajít:
Milovníci barokní malby si mohou užít aktuální výstavu Rembrandta van Rijna v muzeu Albertina. Můžete zajít i do Muzea secese na Friedrichstrasse a nechat se okouzlit nostalgickou atmosférou začátku 20. století. Úplně jinou stránku lásky a sexuality rozehrává současná výstava v Kunsthalle, nazvaná Porn Identity. A poté možná zatoužíte po troše psychoanalýzy, můžete tedy nakouknout do muzea Sigmunda Freuda. Anebo se místo toho projít některým z vídeňských zámeckých parků, například v Schönbrunnu, a zahrát si na to, že jste císař pán s chotí.

Co sníst a vypít:
Vídeňský řízek čili šnycl, bramborový salát, jablečný štrůdl – vídeňská kuchyň je těsně spjata s tou českou. Kavárenská kultura má ve Vídni tradici, a tak zapomeňte pro jednou na dietní předsevzetí a dejte si dort sachr (běžte se alespoň podívat před slavné Café Hawelka), nebo vanilkový rohlíček s vídeňskou kávou. A večer si zajděte do hospůdky na místní pivo či víno.

Londýn

Toto hektické, avantgardní a barvité město si získává stále více mladých cestovatelů.

Kde se ubytovat?
Mimo tradičních hotelů nabízí Londýn síť Traveller Hostels. Jejich souhrn najdete třeba tady nebo tady.

Slavný londýnský Tower Bridge - v noci romantičtější.  Foto ShutterstockKam zajít?
Big Ben
, Westminster Abbey, Oxford Street… Určitě znáte tyhle symboly metropole nad Temží. Neodradí-li vás davy turistů, užijte si tato známá místa a nechte na sebe dýchnout historii. Po krátké historické exkurzi vás může zlákat některý z krásných londýnských parků, třeba greenwichský park, kde je také jedna z nejslavnějších observatoří, nebo Hyde Park ve čtvrti Westminster. Jste-li milovníci kultury, Londýn je to pravé město pro vás. Vstup do státních muzeí a galerií je totiž zdarma. Zkuste se tedy podívat, jaké je to třeba v Tate Modern. Proslulá čtvrť Soho přitahuje pozornost lechtivou pověstí i bohémským životem. Možná také zatoužíte navštívit Portobello Market, tržiště ovoce, zeleniny a zboží ze všech koutů světa. Pamatujete si scénu z filmu Notting Hill, kde Hugh Grant jde trhem a mění se roční období? Tak ta scéna se natáčela právě tady. A večer určitě navštivte některý z londýnských klubů, například Jazz Café v Camden Town, kde navzdory názvu můžete slyšet jakýkoliv hudební styl. Camden Town určitě stojí za to projít celý, je to čtvrť známá malebností a atmosférou. Nezapomeňte ani na jihovýchodní čtvrť Docklands. Původně staré doky se tu mění na moderní loftové stavby s designovými obchody.

Co sníst a vypít?
Mezi oblíbené restaurace v Londýně patří Anchor and Hope na 36 The Cut, hospoda/bar, kde neplatí žádné rezervace. Kdo dřív přijde, ten dřív večeří, a to v hospodě v typickém staroanglickém stylu. Přímo v centru města je restaurace St. John, kterou též doporučují londýnští průvodci. V Londýně najdete kuchyni z celého světa, vždyť je to jedno z nejvíce kosmopolitních měst. Chcete navštívit thajskou, indickou, čínskou, řeckou či třeba pakistánskou restauraci? V Londýně najdete od všeho trochu. A jaké by to bylo posezení v pubu bez pinty piva, tmavého, bylinného…? Záleží na vaší chuti.
Tip Koule.cz: v čínské čtvrti Soho kousek za Oxford Street najdete řadu čínských restaurací, kde zaplatíte pár liber a můžete sníst, co vaše břicho unese. Na výběr máte z velkého množství čínských pokrmů. Můžete je navzájem kombinovat.

Helsinky

Pro nás trochu netradiční místo pro romantický výlet. Ale nakonec, proč ne? Třeba se vám tato perla Severu zalíbí.

Kam zajít: Helsinki, perla severu. Foto archiv
Jedním z místních atrakcí je Chrám ve skále, moderní architektonické dílo bratrů Suomalainemových. Pokud plánujete vyrazit za současnou hudbou či divadlem, je tuKaapelitehdas (Cable Factory). A nebo si kupte láhev pravé finské vodky a kochejte se čistou severskou přírodou (ovšem láhev nezapomeňte skrýt do papírového pytlíku!). Kdo má rád tvrdší alkohol, může vyrazit na výlet do 45 km vzdáleného městečka Rajamäki. Proč? Vyrábí se tu samotná Finlandia vodka! Historie zdejšího lihovaru se píše od roku 1888, kdy ve městě žilo patnáct obyvatel. Dneska se tu vyrobí až 60 milionů litrů alkoholických nápojů ročně.

Co sníst a vypít:
Finská kuchyně je známá hlavně díky pokrmům z ryb. Pokud tedy zamíříte do restaurace, touto volbou neprohloupíte. Ovšem připravte se na poměrně vysoké ceny za jídlo a pití v místních restauracích. Finsko (jako ostatní severské země) je také známé díky sladkým koláčům, Finové jsou také náruživí pijáci kávy. Můžete se jimi inspirovat, koupit si velikou kávu „to go“ a procházet se po nábřeží a zádumčivě sledovat, jak slunce večer klesá k obzoru. Melancholická část vaší duše se bude tetelit blahem.

Namíchejte si Půlnoční kouzlo
Přivezli jste si z Finska Finlandii, ale nechce se vám ji do sebe házet jen tak, po panácích? Zkuste si namíchat koktejl jménem Midnight Spell neboli Půlnoční kouzlo. K čarování s vodkou potřebujete:

4cl brusinkové Finlandie
1 čerstvou jahodu
4 dílky červeného grepu
1 cl červené grenadiny
Brusinkový džus
Citronádu

Jak na to? V šejkru smíchejte jahodu a kousky grepu. Přidejte vodku a grenadinu. Promíchejte a rozlévejte do vysokých sklenic s ledovou tříští. Doplňte citronádou a borůvkovým džusem.  

Jak si objednat ubytování?
Souhrn hotelů všech těchto měst je k projití tady. V každém evropském městě funguje i síť studentských hostelů, souhrn najdete třeba tady.

Jak se tam dostat?
Dost možná, že se nebudete chtít cpát v autobuse nebo ve vlaku, a zvolíte pohodlnější a rychlejší cestu letadlem. Dnes už ani tyto varianty nejsou jen pro bohaté – a mnohdy vyjdou levněji než zmíněný vlak. V každém případě se podívejte na stránky nízkorozpočtových aerolinek click4sky.com nebo easyjet. Objednáte-li si letenku s předstihem, většinou se vejdete do pěti tisíc za zpáteční letenku se vším všudy. Záleží samozřejmě na destinaci, některé letenky vyjdou i daleko levněji.
Jestliže neuspějete tady, zkuste ješte server letuska.cz. Tady vám systém nabídne nejlevnější lety různých aerolinek.