Pro ženy je těžké udržet se, všude kolem je mnoho supů, říká Katarína Knechtová

Hana-Slivova

V pražském Lucerna Music Baru se 26. října rozezní typický hlas slovenské zpěvačky a bývalé tváře kapely Peha Kataríny Knechtové, která se Praze letos ukáže poprvé a naposledy. Doražte, kromě písniček z novinky Zodiak totiž naživo uslyšíte i jeden z chronických hitů posledních let, skladbu Spomal.

Katko, 26. října vystoupíte poprvé po dlouhé době v Praze. Pamatujete si, kdy jste tady hrála naposledy?
Pamatuji si na úplně první koncert ještě s Pehou v Paláci Akropolis, to už je hodně dávno…

Bude pražský koncert v rámci turné něčím výjimečný? Jak vlastně – co se repertoáru i aranží písniček týče – bude turné (a pražský koncert v Lucerně speciálně) vypadat?
Nechte se překvapit. Je lepší se přijít podívat, než abych prozradila celý koncept programu. To už by nebylo žádné překvapení a vy byste nepřišli.

Mezi dva vaše největší hity patří písnička Spomal z dob Pehy a novější skladba Muoj Bože. Dá se předpokládat, že právě na tyhle kusy bude publikum nejvíce čekat. Dočkají se? Jak vlastně vnímáte, když se vracíte k písničkám z doby vašeho hraní s Pehou?
Samozřejmě, že lidi na koncertech nejvíc chtějí slyšet písničky, které znají z rádia, a já je samozřejmě do programu zařadím, protože mám radost, když oní mají radost. Hraji autorsky svoje písničky, které jsem složila v době působení v kapele Peha a na kterých jsme společně pracovali, takže je hraju pochopitelně ráda.

Katarína KnechtováNedávno jste nahrála duet s českým zpěvákem a skladatelem Michalem Hrůzou, který má podobnou minulost jako vy – dříve hrával s kapelou Ready Kirken, teď je na sólové dráze. Říkala jste, že nejste duetový typ, ale že si hudebně velmi rozumíte. V čem konkrétně?
Známe se už několik let, odehráli jsme společné turné v době, kdy Michal byl ještě s Ready Kirken a já s Pehou. Myslím si, že je velmi šikovný autor. Líbí se mi jeho písně a když se ukázalo, že to nebude prvoplánová záležitost a že mě Michal nebude do ničeho nutit, s duetem jsem souhlasila. Písnička se mi moc líbila a Michal se mnou všechno konzultoval.

Bude vám Michal na pražském koncertě hostovat?
Nene, bude to můj samostatný koncert. Uvažujeme o spolupráci příští rok na jaře, uvidíme, jak se věci vyvinou.

Na turné vyrážíte s deskou Zodiak, která vyšla letos v zimě. Jak se desce době masivního stahování muziky daří?
Za první čtyři měsíce od vydání se z alba Zodiak stalo album platinové, prodalo se 13 tisíc kusů. Na to, že to je moje první sólová deska, jsem spokojená. Ale prodeje dnes v důsledku tak směrodatné jako dřív nejsou.

Neuvažovala jste někdy o tom, že byste následovala vašich krajanů Horkýže Slíže a dala desku na internet volně ke stažení?
Zatím ne, čas ukáže, jaký to bude mít v rámci našeho trhu efekt.

Jste jednou z nejvýraznějších a etablovaných slovenských zpěvaček. Desku ale nyní vydává Zuzana Smatanová, Zdenka Predná, hovoří se i o Katce Koščové nebo Tině a dalších, v běhu je první Česko Slovenská Superstar, kde se objevilo také několik skvělých talentů.  Jak vnímáte rostoucí „konkurenci“? Koupila byste si desku některé z uvedených zpěvaček?
Sleduji, co dělají moje kolegyně. To, že nových zpěvaček přibývá, je přirozený vývoj. A je to i dobře v rámci zdravé konkurence. I když pro ženu je velmi těžké udržet se, všude okolo je mnoho "supů"…

Když jsme u toho, jakou hudbu posloucháte třeba v autě cestou na koncert? 
Nejčastěji audioknihy nebo ticho.