Tip na akci: ProArt festival vás nenechá stát stranou

karolinabranikova

Máte rádi, hudbu, pohyb a divadlo? Nebo vše najednou? Desátý ročník festivalu ProArt připravil netradiční mix hned několika uměleckých odvětví a až do začátku srpna bude plnit umělecké prostory v Praze a Brně vybranými performancemi. Multižánrová akce vás ale nenechá stát stranou. Zapojit se můžete do desítek workshopů a dílen pod vedením mistrů svých oborů. Tady je pár tipů, co na ProArt ještě stihnete.

Workshopy tance

Rozhýbat boky pod vedením tanečním mistrů z celého světa můžete v jednom z připravených tanečních workshopů. Nabídka je opravdu šiorká a možná právě díky tanečním dílnám najdete zalíbení v moderním tanci, baletu, tanečním divadle, improvizaci nebo v tanečním divadle. 

Aktuálně můžete navštívit choreografické masterclass izraelského choreografa Nira deVolffaimprovizační Body Workshop pod vedením korejské profesorky Jeongho Nam nebo baletní hodiny s pedagožkou Barborou Kohoutovou

Zdroj: Facebook ProArt

Básníci města

Poctu dvěma brněnským rodákům vzdává dvoudílný projekt Básníci města. Do krásných prostor vily Tugendhat se vrací tanečníci a performeři, aby uctili památku skladatelky Vítězslavy Kaprálové a básníka Ivana Blatného. Taneční, hudební a divadelní představení reaguje na životní jubilea dvou umělců a zahrnuje části jejich děl do novodobé inscenace. Poctu umlčeným géniům Brna můžete navštívit ve dnech 14. – 15. září ve vile Tugendhat. 

Divadelní dílny

V každém je kus herce. A tak se část programu letošního desátého ročníku zaměřila i na divadelní dílny. V průběhu festivalu vyučovali v Brně a Praze etablovaní čeští a slovenští divadelní režiséři Štěpán Pácl, Jozef Vlk a Peter Serge Butko. O víkendových dnech 1. a 2. srpna ale návštěvníky festivalu čeká soukromý workshop s Hynkem Čermákem, hercem Dejvického divadla a představitele vyšetřovatele Kuneše ze seriálu Cirkus Bukowski. Dílna s názvem Hledání pravdy se uskuteční každý den od 11 hodin v Akademii múzických umění. 

Pěvecká masterclass s Ivou Bittovou

Program se netýká jen pohybového uměleckého vyjádření. Organizátoři lákají na pěvecké workshopy a vytasili se s prvotřídními lektory. Své slavíky tak můžete svěřit do rukou jazzové zpěvačky Radky Fišarové, italského tenora Damina Binnetiho, nebo operní pěvkyně Kateřiny Beranové. Málokterý zpěvák by si ale nechal ujít lekce pod vedením alternativní zpěvačky, houslistky a skladatelky Ivy Bittové. 

Jedno či dvoudenní kurzy jsou určené pro ty, kteří už mají „nějaký kontakt s hudebním světem“ a s písničkou Kočka leze dírou hudební malotřídkou Ivy Bittové asi neprolezete. Bittová se ale svým žákům pokouší na kurzech otevřít mysl, dát prostor emocím a vyždímat z nich i tu poslední kapku energie ve prospěch hudby. Její masterclass můžete aktuálně navštívit v prostorách pražské AMU na Malostranském náměstí. 

Zdroj: Web Ivy Bittové

Témata: