Producent Underworldu o natáčení v ČR: Je tu spousta lidí, kteří ví, jak dělat film

Redakce

Filmový průmysl s dlouhou tradicí, množství profesionálů v oboru a státní pobídky lákají do České republiky stále více zahraničních filmařů. Potvrdil to v rozhovoru pro ČTK a Hospodářské noviny i americký producent Richard Wright.

„Je tu spousta lidí, kteří ví, jak dělat film,“ ocenil práci českých kolegů Wright, podle něhož bylo při natáčení páté části upíří ságy zaměstnáno jako součást štábu asi 230 Čechů. Další stovky lidí se ale na filmu podíleli jednorázově, třeba na několik dní.

„S sebou jsme přivezli jen asi padesátku lidí, což nám výrazně snižuje výrobní náklady,“ uvedl pětapadesátiletý producent, podle něhož jsou Češi skvělí zejména ve filmových dekoracích a rekvizitách.

Filmové pobídky ale podle Wrighta hrají stěžejní roli při rozhodování. Česko nabízí filmové a televizní pobídky od roku 2010 ve formě vratky dvaceti procent prokazatelně utracených nákladů. Velkého konkurenta má ale v Maďarsku, které ve formě daňových úlev nabízí až 25 procent a umožňuje je uplatnit i na honoráře herců, jež tvoří velkou část nákladů.

„Maďarsko má zatím lepší pobídky pro filmaře než ČR, ale vím, že teď mají vaši zákonodárci na stole návrh. A pokud ho přijmou, nastane velký příliv filmařů do Prahy,“ domnívá se Wright, který od začátku října točil v Praze či na zámku Hluboká nad Vltavou. Praha je podle něj unikátní město, jehož mysteriózní atmosféra se pro upíří ságu Underworld výborně hodí. Kdo Prahu dobře zná, pozná prý ve filmu i konkrétní místa, třeba nákladové nádraží Žižkov.

Novela audiovizuálního zákona má filmové pobídky navýšit a zprůhlednit jejich systém. Mimo jiné má umožnit i to, aby se o ně mohlo žádat kdykoli, nyní se výzva k podávání žádostí zveřejňuje pouze na začátku roku.

V ČR se letos natáčela asi dvacítka zahraničních projektů, při nichž filmaři v tuzemsku utratili zatím zhruba 4,5 miliardy korun, což je nejvíc za posledních dvanáct let. Točil se tu mimo jiné film o atentátu na Heydricha Anthropoid, třetí řada seriálu Crossing Lines (Bez hranic) či norský televizní seriál Nobel.

5 faktů o Harry Potterovi, které jste nevěděli: V dospělosti učil v Bradavicích Obranu proti černé magii

Star Wars trhá rekordy. Kina jsou přecpaná lidmi!