Profesionální fotka mobilem? Jasně! Máme 4 tipy, jak na to

karolinabranikova

Mobilní fotografie se už dávno vymanily z opovrhované sféry rychlokvašek a nekvalitních obrázků. Většina smartphonů si už hravě poradí s digitály střední třídy a navíc je máme pořád po ruce. Na obálku National Geographic se s nimi nejspíš nedostanete, ale s pomocí správných gadgets a appek vykouzlíte plakátovky, profesionální koláže i líbivé portréty, na kterých by vás nepoznali ani vlastní rodiče.

Gadgets aneb Vychytaná selfie a fotky na tajňačku

I když se mobilní telefony staly patrně nejpoužívanějším nástrojem pro pořizování a ukládání fotografií, omezené možnosti jejich mini objektivů často hází klacky pod nohy. Zkuste selfie na dálkové ovládání nebo si zahrajte na tajného agenta přímo v ulicích města. Tyhle gadgets všechno zvládnou.

Před rokem se na Kickstarteru objevil zajímavý fotografický počin pro majitelé iPhonů, kteří rádi fotí potají. Tajný objektiv COVR Photo je nenápadné zařízení umístené na spodní straně krytu a umožňuje pořizování snímků, aniž byste museli zvednout ruku. Perfektně se tak hodí pro street fotografy nebo amatérské paparazzi. Horizontální poloha navíc dodá snímkům nový rozměr a ve spojení s originální aplikací si tuhle hračku rychle oblíbíte. Základní příslušenství si pořídíte v online shopu za 55$ pro iPhone řady 5 a výše.

Foto: The Phoblographer

Každý, kdo někdy vyrazil na výlet nebo fesťák se selfie tyčí uzná, že je s ní sice sranda, ale klacek prostě trochu překáží. Jděte na to od lesa a pořiďte si selfie dálkovým ovladačem. Roztomilé mini dálkáče spárujete s telefonem pomocí Bluetooth a můžete začít solit fotky až na dálku 27 metrů. Jsou nenápadné, energeticky nenáročné a zvládnete s nimi natočit i video. Cena se pohybuje kolem 25 dolarů a jsou dostupné jak pro iPhony, tak pro zařízení s operačním systémem Android

Foto: Facebook Hisy

Doveďte fotky k dokonalosti

Layout from Instagram

Začneme žhavou novinkou, která se pultech Google Play objevila teprve včera. Jablíčkáři si sice s appkou Layout from Instagram mohli hrát už od března, ale androidí majorita se fotografické vychytávky nemohla dočkat. Foto editační služba Instagram před pár lety ukázala, co je ve světě mobilních fotografií cool a pro velký úspěch přihazuje přídavek pro rychlou tvorbu moderních koláží. 
Narozdíl od jiných kolážových aplikací vás Layout nebude zatěžovat mřížkováním nebo vyvažováním a zmenšováním fotek. Jinak přistupuje i k procesu tvorby výsledné kompilace – nejprve si z galerie vyberete dvě až devět fotografií a až pak si zvolíte tvar, do kterého je chcete poskládat. ani tady samozřejmě nechybí selfíčkovací funkce. Jednotlivé obrázky můžete libovolně prohazovat, natáčet, aranžovat a zrcadlově obracet. Výsledné dílko už pak zbývá jen v mateřském Instagramu zfotofiltrovat do bezvědomí a vyslat ho do světa sociálních sítí. Vezri pro Android i iOS pořídíte zdarma.

Photo Editor by Aviary

I když se aplikace Photo Editor by Aviary zaklíná mottem o magických fotografiích, žádná kouzla v jejím umění nehledejte. Úprava fotek je s ní jednoduchá jako facka a z nudné krajinky vykouzlíte reklamní plakátovku levou zadní. V příjemném uživatelském prostředí aplikace najdete základní funkce na úpravu jasu, ostrosti, barev a kontrastu. V závěsu za nimi pokračují ikonky ukrývající profesionální foto filtry, rámečky, nálepky, ořezy nebo funkce vkládání textů a tvorbu memů. Poté přichází na řadu škála sofistikovanějších nástrojů, včetně úpravy červených očí a bělení zubů. Pokud by vám fotografie stále přijde moc amatérská, můžete si v aplikaci dostáhnout desítky dalších profi efektů zdarma nebo za pár dolarů. Photo Editor by Aviary umí udělat hodně muziky za málo peněz a s přehledem se vyrovná jednodušším editačním programům na PC. Ke stažení zdarma v App Store i Google Play