Průvodce pražským street artem: Od graffiti po poctu spisovateli

karolinabranikova

Pokud vás ani v létě neopustila touha po umění, ale nechcete trávit prosluněná odpoledne pod střechami galerií, vydejte se do ulic. Fantazie českých street-artových umělců sahá daleko za pruhované zdi paneláků a potagované vchodové dveře činžáků. Graffiti umí uživit chodník, Hrabal je taky street art a sílu Lennonovy zdi nezastaví ani vrstva Primalexu.

Pocta Bohumilu Hrabalovi

Vzdát hold svému oblíbenému spisovateli Bohumilu Hrabalovi se v roce 1999 rozhodla umělkyně Tatiana Svatošová. Monumentální malba vznikla na 75 metrů dlouhé betonové zdi v Hrabalově rajónu – pražské čtvrti Libeň. Šest metrů vysoká postava spisovatele a jeho ducha je obklopena předměty a odkazy, kterými se Hrabal rád zahrnoval a inspiroval. Najdete tu tak knihovnu s jeho oblíbenými autory, psací stroj, barevné cákance jako dělané od Jacsksona Pollocka a samozřejmě i dlouhou řadu Hrabalových textů týkajících se Libně a jejích obyvatel.

Pasta Oner

Jestli byste si od někoho dobrovolně nechali postříkat dům sprejem, pak by to mohl být třeba umělec Zdeněk Řanda tvořící pod pseudonymem Pasta Oner. Jeden z průkopníků českéh graffiti důkazem toho, co se nám (nejen) BiggBoss snaží vtlouct do hlavy už dlouho – tedy že graffiťáci nejsou jen vandalové čmárající po dveřích. Se sprejem se dostal na několik zdí pražských domů, do galerií, bytů, ale na vitráž Paláce Lucerna nebo na EXPO v Šanghaji. Kromě komiksových muralů (velkoplošných maleb ve veřejném prostoru) má ale na triku i pár vtipných 3D instalací a plastik. 

Mural na Národce. Foto: Pasta Oner

Point

Každý, kdo alespoň na chvíli zvedl zrak od od špiček svých bot, si nejspíš někde všiml všiml značky nebo nápisu Point. Stojí za ním výtvarník Jan Kaláb, který má po republice na svědomí nespočet graffiti, muralů, instalací a street artu všeho druhu. Vlastně byste jeho dílo našli i v případě, že oči od země moc často neodlepujete. Pomaloval totiž i pražské chodníky. Poznáte ho podle pestrých barev a charakteristicky ostrých 3D rysů. Kromě pražské TrafačkyThe Chemistry Gallery nebo NoDu jste se s jeho street artem mohli potkat u Mánesa, na ostravských domcích, v pražské ulici Mrštíkova nebo Náměstí Jana Palacha. 

Ostrava. Foto: Jan Kaláb

Lennonova zeď

Fotka u malostranské Lennonovy zdi je pro turisty stejně důležitá asi jako obrázek s Pražským hradem v pozadí. Kdo ji nemá, jako by v Praze nebyl. Od 60. let se ní vystřídalo vše od politických názorů, milostných vyznání, vzkazů pro Wericha až po fejenon signatáře Charty 77. Po smrti mírumilovného beatlesáka zde byl dokonce vytvořen i jeho provizorní hrob a o pár let později tu vznikl portrét Johnna Lennona od malíře Františka Flašara. Asi nikdo by nedokázal spočítat, kolikrát se na zdi objevily nápisy love, peace, War is over nebo mírový znak. Loni v listopadu ji skupina studentů v rámci akce Wall is over – symbolizující pád železné opony – přetřela na bílo a Lennona i s mírovými nápisy ukryla pod vrstvu barvy. Umělci na svou reakci ale nenechali dlouho čekat a dnes už zeď zase hýří barvami, obrázky a vzkazy. 

Žižkov

Jedinečný street artový revír tvoří také pražská čtvrť Žižkov, které místní často ironicky přezdívali Bronx. I když mnoho děl padlo za oběť nové zástavbě, snaze o revitalizaci čtvrtě nebo nicneříkajícím tagům, při pozorném zkoumání tu najdete pár zajímavých kousků. Praha 3 dokonce propůjčila streetovým umělcům ulice Prokopovu a Jeronýmovu nebo část parku Parukářka. Na zdi ruiny v Koněvce najdete půlportrét Franze Kafky, který je pohřben na nedalekých Olšanech a pár zajímavých kousků se najde i v průchodu nad Olšanským náměstím.