Punkrockové kapely SPS a E!E si našly mladé publikum


Špičkové a spřátelené punkrockové kapely SPS a E!E zahájily sérii dvanácti společných koncertů nazvanou Pogo tour. Veselici na pódiu pražského Rock Café přišlo shlédnout i velmi mladé obecenstvo. Ukazuje se, že čeští teenageři si punk, jehož kořeny sahají do 70. let minulého století, oblíbili.

Los rozhodl, že jako první zahrají v Rock Café pražští SPS. Kapela nepředvedla nepromyšlenou palbu všech zvuků naráz. Naopak. Bicí, přesně udávající rytmus melodické base a úderným kytarám, doprovázel pro kapelu typický hlas Zdeňka „Krkavce“ Růžičky. Zdánlivě pozvolné songy, ale v tu samou chvíli díky bicím Davida Šrýtra rychlé (Jsme v hajzlu nebo Ameriko!), burcovaly převážně –náctileté publikum. U mikrofonu se jako host chvílemi zdržoval Petr Hošek ze skupiny Plexis. Zahostoval si také zpívající a tančící Petr „Bakča“ Bakalerov z E!E.

Pouzdro nahradilo kytaru
Příbramští E!E rozpumpovali koncert energickými rychlými songy jako Poslouchej, Práce nebo Brigáda. Pivem posilněný Krkavec a „Jerry“ Machek (kytarista SPS) se ještě vrátili na pódium, aby skončili na rukou rozjařeného davu. Samozřejmě nemohla chybět skladba Pogo opěvující stejnojmenný druh tance. V půli vystoupení přišla kapela o jednoho kytaristu – Bakča totiž v alkoholové euforii zapomněl, co má hrát. Tento detail zůstal téměř bez povšimnutí, E!E pokračovali i za této situace naplno a bavili publikum. Dlouhé loučení tématickými písněmi a kytarovými hrátkami gradovalo bláznivými kreacemi. Bořek Řehoř  „hrál“ na pouzdro od kytary a Bakča se všem ukázal v celé kráse, bohužel doslova. Po známé socialistické písni Pionýři, malované děti se skupina E!E rozloučila slovy: „Mějte se fanfárově!“

Pogo tour – E!E, SPS
26. února 2009, Praha, Rock Café

Témata:,