Pusťte si Beyoncé do obýváku

Hana-Slivova

Zpěvačka Beyoncé Knowles měla letos skvělý rok. Koncertovala po světě s úspěšnou deskou I´m...Sasha Fierce a sbírala jednu cenu za druhou. Výjimečné vystoupení, „komorní“ akustickou srpnovou show z Las Vegas, se rozhodla vydat na dvojCD a DVD. Beyoncé ale v divadle Wynn nezůstala jen u skvělého, emotivního zpívání, fanoušky provedla i celým svým životem a hudební kariérou. Máte-li ji rádi, neváhejte ani minutu. Tohle domácí balení Beyoncé prostě musíte mít.

Beyoncé na koncertě v Las Vegas„O možnosti vystoupit v divadle v Las Vegas jsem se dozvěděla během turné. Víte, zpívám dlouho a není už tolik věcí, které by mě dostaly. Ale tohle, to je splněný sen,“ vypráví zpěvačka Beyoncé Knowles v zákulisí sálu hotelu Wynn v Las Vegas o tom, proč se rozhodla vyměnit velké haly a spektakulární scénu a choreografii za komorní prostor jednoho západoamerického divadla. Splnila tak nejen svůj sen, ale i sen řady fanoušků; vidět Beyoncé ve městě velkolepé zábavy na akustickém koncertě, na kterém zastaly hlavní roli hlas a emoce, byl – jak ukazuje záznam na DVD – vskutku hudební zážitek první třídy.

Krása a hlas v Las Vegas
Akustický koncert, který vyšel pod názvem I Am…Yours – An Intimate Performance at Wynn Las Vegas, můžeme brát jako oslavu ženské krásy a síly, lásky, radosti z muziky a života anebo prostě jako dávku prvotřídního moderního R´n´B. Beyoncé si na pomoc přizvala smyčcový orchestr, harfenistku, klavíristku, tři Beyoncé na koncertě v Las Vegasstatné sboristky, dokonce i bubenice a duchařky, zkrátka samé ženy, hlavní hvězdou celého večera byla ale ona sama. Je až s podivem, kolik síly a odhodlání z téhle zpěvačky, která o lidských vztazích zpívá s obrovským nasazením stejně jako se sympatickou pokorou, směrem k publiku vychází.
Diváky si tehdy Beyoncé podmanila hned druhou skladbou, hymnickou Halo. Jestliže „halo“ znamená v překladu svatozář, kolem Beyoncé v tu chvíli musela kroužit energie, která by stačila pro stovky domácností; publikum od prvních tónů vstalo ze sedaček a zcela se nechalo pohltit úsporně patetickými gesty a hlavně zpěvaččiným neskutečně sytým a barevným altem.

Poslechněte si Halo v Las Vegas

http://www.youtube.com/watch?v=V1qRFKlYa4A

Lidé v sále nadšeně spolupracovali i při Irreplaceable, kterou Beyoncé odezpívala po boku kytaristky a basistky. „Jsem tady, abych povzbudila ženy, a další písnička se jmenuje If I Were a Boy,“ ohlásila Beyoncé hitovku z poslední desky  I´m… Sasha Fierce. I tady bylo jasné, že mistři v oboru nepotřebují zbytečná gesta a vystačí si s parádním hlasem, intonací a charizmatem. Tahle písnička by se, možná ještě se skladbou Single Ladies (Put a Ring On It), mohla ihned stát hymnou moderních sebevědomých žen.  

Beyoncé zpívá Irreplaceable na koncertě v Las VegasStoprocentní profesionálka
V jazzové mezihře vysekla diva pochvalu svému vzoru, zpěvačce Elle Fitzgerald. Ano, i jazz a swing dává Beyoncé s přehledem.
“Už od pěti let jsem chtěla být zpěvačkou. Obrovskou inspirací pro mě byl Michael Jackson,“ uvedla pak Beyoncé část večera věnovaný její mateřské kapele Destiny´s Child. V tu chvíli se prezentovala i jako moderátorka a herečka, to když s kolegyněmi předváděla, kolikrát s Destiny´s Child neuspěla. Ve své „biografii v notách“ pokračovala zmínkami o tom, jak poznala svého manžela, rappera Jay-Z, kdy vydala první sólovou desku Dengerously In Love a co stálo u vzniku songu Crazy In Love.

Přečtěte si recenzi na pražský koncert

Beyoncé je teprve 28 let, ale během její řeči či zmínkách o cenách („píše se rok 2006 a já mám deset Grammy“) je najednou jasné, že k vám mluví nejen skvělá zpěvačka, ale i stoprocentní profesionálka. Potvrzuje se to ostatně i na DVD bonusu, který zachycuje přípravy turné.   

Beoyncé na koncertě v Las VegasAť už se kolem Beyoncé tančí (třeba jako ve Scared and Lonely), zpěvačka stojí uprostřed pódia jako bohyně a s neochvějnou jistotou i citem káže o lásce.
Když přijde čas (Naughty Girl) shodí své šedé šaty a v lesklém černém body ukáže, proč ji lifestylové časopisy řadí mezi nejvíce sexy ženy na světě. I díky velmi dobrému zvuku a šikovně nasnímanému jevišti tak máte pocit, jako kdybyste skutečně byli jedním z patnácti set přítomných.

Někdo by možná zpěvaččinu dokonalost nebo děkovací rituál před začátkem koncertu řadil za hranici dobrého vkusu. I tak je ale zřejmé jedno: zpěvaček jako Beyoncé neběhá po pódiích moc. Jak sama na koncertě řekla, do své show dává pokaždé sto procent. Energii z představení v Las Vegas se podařilo na disky přenést bezezbytku, během vystoupení přijdou chvilky, kdy se zdá, že je Beyoncé na pódiu opravdu jenom pro vás.
Mít jednu stoprocentní Beyoncé – skvělou zpěvačku, profesionálku a inspirativní ženu – doma ve skříňce s cédéčky proto není špatné. Nikdy nevíte, kdy se vám její energie a odhodlání budou hodit.

Beyoncé: I Am…Yours – An Intimate Performance at Wynn Las Vegas
2CD + DVD
Tracky: CD 1: Hello, Halo, Irreplaceable, Sweet Dreams Medley, If I Were a Boy, Scared Of Lonely, That´s Why You´re Beutiful, Satelites, Resentment, Deja Vu Jazz Medley, Deja Vu
CD 2: I Wanna Be Where You Are, Destiny´s Child Medley, Work It Out, ´03 Bonnei and Clyde, Crazy In Love, Naughty Girl, Get Me Bodied, Single Ladies (Put a Ring On It)
Celkový čas: 1:38:19
Vydavatel: Sony Music

Témata:,