Queen zahráli v Praze hity i nové skladby


Podruhé ve třech letech vystoupila v pátek 31. října v Praze britská skupina Queen. Vyprodaná O2 Arena viděla více než dvouhodinovou show plnou světelných efektů. Největšího aplausu se dočkaly staré hity, slavná kapela nabídla i několik skladeb z nového alba The Cosmos Rocks vydaného letos v září.

Za jásotu fanoušků zazněly starší skladby, ve kterých zesnulého Freddieho Mercuryho nahradil Paul Rodgers. Zpěvák a skladatel Rodgers, známý frontman kapel Free a Bad Company, se ke kapele připojil v rámci velice úspěšného světového turné v letech 2005 a 2006. V jednom z rozhovorů před koncertem k novému albu uvedl, že se Queen nechtěli stát vlastním revivalem, a proto potřebovali nové písničky.

Jak znějí Queen s Paulem Rodgersem?

Z nových skladeb Queen zahráli i Say It’s Not True, kterou napsal Taylor pro bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. V bouřící hale brázděné barevnými světly zazněly hity jako Radio Ga Ga, Crazy Little Thing Called Love či The Show Must Go On a publikum aplaudovalo, když se na promítací ploše při skladbách Bijou a Bohemian Rhapsody objevily archivní záběry Mercuryho.

Say It’s Not True

Pražský koncert zakončily dvě nejznámější skladby Queen We Will Rock You a We Are The Champions.

Londýnská skupina Queen byla založena roku 1972 Freddiem Mercurym (zpěv), Brianem Mayem (kytara), Johnem Deaconem (baskytara) a Rogerem Taylorem (bicí). V této sestavě koncertovala až do roku 1991, kdy Freddie Mercury zemřel na chorobu AIDS. Následujících 13 let se sestava neustále měnila. Ztráta Mercuryho pro ni byla velmi zásadní. V roce 2004 se však Queen vrátili znovu na scénu se zpěvákem Paulem Rodgersem. Z původních členů zůstali pouze kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor. Baskytarista John Deacon se po smrti původního zpěváka k obnovené skupině nepřipojil.

Letošní turné Queen začalo v září v Moskvě. Kapela plánuje odehrát zhruba tři desítky koncertů ve 14 zemích. Novinka The Cosmos Rocks se pod hlavičkou Queen + Paul Rodgers objevila po odmlce dlouhé 13 let.

Témata:,