R. Kelly mluví na Black Panties o sexu. Nic víc

KatarínaStraková

Zpěvák R. Kelly vydal začátkem prosince novou studiovou desku Black Panties. Název alba vychází z vlastního zážitku, kdy se mu během koncertu zčistajasna obtočily kolem zápěstí dámské černé kalhotky. To je ale na celém albu to jediné zajímavé.

Když R. Kelly přišel s tím, že vydá nahrávku podobnou debutu 12 Play, z komerčního hlediska to dávalo smysl: ta deska byla šestkrát platinová! Dneska je to ale s prodejem samozřejmě úplně jinak, hudba se stahuje, a co víc, R. Kelly už vydal lepší kousky.

Poslechněte si R Kellyho v Youradiu

Ne že by byla nahrávka Black Panties, dvanácté album v diskografii, špatná. Chybí jí ale lehkost a bezstarostnost debutu. Pokud bychom měli její recenzi shrnout do jediné věty, patrně nejvýstižněji by se jevil cimrmanovský evergreen „Bylo to hezký, ale že bych to musel vidět dvakrát…?“

R. Kelly na Black Panties nevybočuje, nešokuje, nepřináší žádné inovace, faktem ale je, že jeho R´n´B si alespoň drží laťku. Škoda jen, že nebyl nápaditější při aranžování písniček, na celé ploše desky se nepouští do zbytečných a předem prohraných dobrodružství, a i proto nahrávka působí neuvěitelně monotónně. Výjimkou je skladba Marry the Pussy, jež v kontrastu se zbytkem alba působí jako živá voda.

http://www.youtube.com/watch?v=HCZZS1qbGB8

Pokud existují optické klamy, existují jistě i ty akustické, a v tom si R. Kelly libuje. Skladba Genius klame tělem, za roztomilou nevinnou melodií se skrývá otevřená, lascívní skladba s ústředním motivem „sex genius“, ve které se o intelektuální genialitě nemluví ani náznakem. Sex je ostatně ústředním R Kelly - Black Pantiestématem celé desky, slabším povahám možná naskočí na tváři ruměnce. „Pojďme hlouběji, rychleji, pojďme na to tvrdě, pojďme se udělat ve stejnou chvíli,“ zní v písni Crazy Sex. Texty jsou tak vlastně to jediné, čím deska vyvolává nějaké emoce. Otázkou zůstává: Můžou za to ty černé kalhotky?

R. Kelly – Black Panties
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 64:10
Seznam skladeb: Legs Shakin‘, Cookie, Throw This Money On You, Prelude, Marry the Pussy, You Deserve Better, Genius, All the Way, My Story, Right Back, Spend That, Crazy Sex, Shut Up, Tear It Up, Show Ya Pussy, Physical, Every Position, Lights On

Témata:,