Radiohead poprvé navštíví Česko. Bude to hudební událost roku?


Britská skupina Radiohead v létě zavítá v rámci svého turné vůbec poprvé i do České republiky. Patří ke kapelám, o nichž sice není často slyšet, ale každý je zná. Čím vším tato britská partička prošla a co můžeme očekávat od jejího vystoupení?

Všechno začalo, když Thom York v roce 1986 jako studentík založil kapelu On a Friday, která se v roce 1991 změnila v dnešní podobu Radiohead. Skupinu tvoří Thom York (zpěv, kytara, klavír, elektronika), Jonny Greenwood (kytara), Ed O’Brien (kytara, doprovodné vokály), Colin Greenwood (basová kytara, syntezátor) a Phil Selway (bicí, perkuse). První album Pablo Honey se s velkým úspěchem nesetkalo a singl Creep v Británii dokonce stáhli z vysílání jednoho rádia jako příliš depresivní.

Nejdřív pronikli do Ameriky, až pak je vzala i Británie
Právě s touto depresivností a uhrančivostí prorazili Radiohead v Americe. Až po tomto úspěchu začalo lidem v Anglii docházet, jaká hudba jim odplouvá přes oceán. Po triumfu „za louží“ vyrazila skupina na turné. A později dělala předskokana i takových velikánů jako R.E.M. Frontman slavné kapely Michael Stipe dokonce prohlásil: „Radiohead jsou tak dobří, až mě to děsí.“

Jeho slova potvrdil fakt, že třetí album v řadě s názvem OK Computer proniklo i do těch nejzazších koutů světa a sklidilo pochvalu jak od kritiků, tak od posluchačů.

Poslechněte si píseň Karma Police z alba OK Computer

S novým tisíciletím uskupení kolem Thoma Yorka vydalo desku A Kid a brzy nato Amnesiac, na nichž obohatilo svou hudbu o nové prvky. K ječivým kytarám přidalo i nějaké samply a stylem se začalo blížit spíše k electru.

Poslechněte si song Idioteque z alba A Kid

Ne všem přišla změna k chuti, avšak toto novátorství k Radiohead prostě patří. U čistého electra tito Britové nezůstali a ve svých posledních albech kladou důraz i na stará dobrá kytarová sólíčka bez kdejakých příkras.Nespornou předností Radiohead jsou koncerty. Ne nadarmo patří jejich vystoupení k těm nejvyhledávanějším. Pokadé dokážou vytvořit jedinečnou atmosféru, která ve spojení s osobitou hudbou přináší divákům skvělý zážitek. Na vlastní oči a uši se o tom budou moci 23. srpna přesvědčit i fanoušci na pražském Výstavišti. První koncert kapely v České republice budí velká očekávání. Lístky jsou již v předprodeji.

Kapela zahájí turné 21. 8. v rakouském St.Pöltenu, po Praze zavítá 25. 8. do Poznaně, odtud bude pokračovat do Leedsu a Readingu.

Takto zní singl Jigsaw Falling Into Place z posledního alba In Rainbows

Radiohead
Kde:
Výstaviště, Praha 7 – Holešovice
Kdy: 23. srpna 2009
Vstup: 1090 Kč, 1410 Kč a 1740 Kč přes Ticketpro