Radiohead v Praze: magická světla, bezchybný zvuk a extatická atmosféra


Praha zažila svátek alternativního rocku: první a na dlouhou dobu možná poslední koncert Radiohead, jedné z nejzvučnějších kapel světa. Spoluzakladatel kapely Thom Yorke se konečně rozhodl navštívit středoevropskou metropoli a plně odměnit fanoušky za jejich přízeň. Pětice pánů z britského Abingdonu přivezla opravdu nezapomenutelný zážitek.

Radiohead se v Praze předvedli na jedničku. Perfektní zvuk a jeden hit za druhým. Téměř osmnáctitisícový dav odměnil kapelu bouřlivým uvítáním a posléze stejně nadšenými ovacemi po každém zahraném songu. Předností byl také čerstvý vzduch v otevřeném prostoru Výstaviště, jaký v sebelepší aréně nezažijete.

Dostalo se na velké hity, ale ne na všechny
Po dlouhém čekání a výborné předkapele, berlínském projektu Moderat, se kolem půl deváté večer konečně ozvaly první tóny Radiohead. Kapela si zvykla svá vystoupení začínat písní 15 Step z poslední desky In Rainbows. Ani Praha nebyla výjimkou. Vedle téměř celé poslední desky se mohli fandové povozit na vlnách starších slavných melodií. Ve dvouhodinovém setu dostaly prostor 2+2=5 z alba Hail to the Thief, dále The Bends, Fake Plastic Trees z alba The Bends a spousta dalších songů. Malé zklamání – nedostalo se ale na první hit kapely Creep. Opomenuty zůstaly i podmanivé balady Karma Police a No Surprises z alba OK Computer. Namísto nich zazněly třeba Airbag a Lucky.

Poslechněte si píseň 2+2=5

Poslechněte si Street Spirit (Fade Out)

Thom Yorke přebíhal od nástroje k nástroji
Thom Yorke
měnil během vystoupení podle potřeby nejen kytary, ale i různé další nástroje. Usedal za klavír, klávesy a dokonce i za bubny. A pokud zrovna nedržel v rukou nástroj, mazlil se s mikrofonem, pobíhal po pódiu jako pomatený a předváděl extatické tanečky, za které sklízel bouřlivé ovace. Když se Radiohead loučili, rozhostilo se ve všech koutech areálu zklamání. Fandové by je bývali se stejným elánem podporovali snad celou noc.
Nic bohužel netrvá věčně, vzpomínky na tenhle koncert ale zůstanou ještě hodně dlouho.

Podívejte se na záběry z nedělního vystoupení v Praze

Radiohead
23. srpna 2009, Výstaviště Incheba Expo Praha, Holešovice