Rakouský homosexuální egoista Brüno určuje trendy. A nebojí se odporných provokací

Stefan-Titka

Mysleli jste si, že víc za mez dobrého vkusu než s Boratem se už jít nedá? Sacha Baron Cohen vás přichází vyvést z omylu svým dalším alteregem. Moderátor módního pořadu FunkyZeit, největší rakouská gay celebrita od dob Arnolda Schwarzeneggera; ten, co určuje trendy. Seznamte se s Brünem, druhým nejslavnějším Rakušanem po Hitlerovi!

Na začátku se Brüno dostává do tíživé životní situace. Jeho pořad FunkyZeit mu zruší, a tak se devatenáctiletý Rakušan rozhodne prosadit v Americe, kam odlétá i se svým asistentem a asistentem asistenta. Jenže jak hned zkraje zjišťuje, nikdo z něj na zadek nepadá. Brüno tak musí nasadit všechen talent, aby uspěl. Adoptuje černé dítě, které pojmenuje typickým afroamerickým jménem O.J., natáčí svůj vlastní pořád, shání celebrity (počkejte si na rozhovor s Harrisonem Fordem!) a dokonce se snaží vyléčit z homosexuality.

Brüno se nezastaví před ničím
Borat byl vlastně jen začátek, jak si teď uvědomíte při sledování Brüna. Sacha Baron Cohen tady opravdu znovu šlape na plyn až na doraz a nebojí se těch nejodpornějších provokací nebo vtípků. Užijete si na swingers party („Musíte dojit hodně mléka.“), naučíte se ubránit útokům dvou „robertků“ na několik způsobů nebo vám během Brünovy testovací projekce nového pořadu bude přes celé plátno kroužit detail penisu („Ten penis je fakt můj.“).

Podívějte se na trailer filmu Brüno

http://www.youtube.com/watch?v=fv3QMs3-ieg

Stejně jako Borat, i Brüno je vrcholně nekorektní. Možná dvakrát tolik. Ale stejně jako kazašský vyslanec, i rakouský homosexuální egoista trefuje v mnoha scénách hřebíček na hlavičku. Extrémní satira se naváží tentokrát do našich předsudků spojených s odlišnou sexuální orientací, do povrchního pozlátka světa celebrit a utahuje si i z náboženských či válečných konfliktů. Vrcholem filmu je pak jeho gayfinále s písní My Heart Will Go On, které se podařilo sestříhat tak dobře, že člověk neví, jestli se má smát, nebo brečet. Na reakcích lidí, ať už jsou ve filmu nahrané nebo autentické, ukazuje, že úzkoprsost stále ještě přežívá a daří se jí v Americe (a nejen v ní) pořád dobře. Proti filmu by homosexuálové neměli brojit, ale možná ho naopak podpořit.

Podívejte se na Brüna při spolupráci s pěveckými hvězdami

http://www.youtube.com/watch?v=9IcdSf6pvLE&feature=related

Není to pouze sled scének
Brüno tentokrát rezignuje na nějaké hraní si na realitu. Zatímco u Borata se člověk mohl dohadovat, co je a co není sehrané, u Brüna tohle nemá cenu moc řešit. Nenechte se zmást pomýlenými komentáři těch, kteří vidí ve filmu jen sled scének – Brüno je v podstatě film, který vypráví, má začátek, prostředek i konec. Jsou tu konflikty, peripetie a nakonec vlastně i ten happy end.

(Přečtěte si na Kouli o natáčení filmu Brüno.)

Brüno
USA, 2009, české titulky
Režie: Larry Charles
Hrají: Sacha Baron Cohen, Gustav Hammarsten, Clifford Banagale, Chibundu Orikwowu, Bono, Chris Martin, Elton John a další
Premiéra v ČR: 6. srpna 2009