Rappeři na filmovém plátně


Zvláště poslední dobou se hip hop objevuje ve filmu docela často – ať již v hudebním doprovodu, nebo přímo ve scénáři. Následující seznam je pouze doporučujícím výběrem...

Colors (1988) 

Film režiséra Dennise Hoppera je prvním, který zachytil krutou válku losangeleských gangů. Při premiéře se střílelo. Výtečný soundtrack.
Více čtěte tady.

Judgment Night (1993)

Film nic moc, běžná střílečka, na soundtracku se ale spojila esa metalu a rocku s první ligou hip hopu: Ice-T, Slayer, Cypress Hill, Living Colour, Pearl Jam, Run DMC…
Více čtěte tady.

Ghost Dog (1999)

Ve filmech Jima Jarmusche vždy slyšíme skvěle použitou hudbu – platí to i pro příběh svérázného námezdného vraha. Vynikající hudbu nahrál RZA, šéf Wu-Tang Clanu.
Více čtěte tady.

Podívejte se na ukázky z České Rapubliky

The Up in Smoke Tour (2000)

Hiphopová těžká váha vyráží na turné, a pořádně se od nich kouří – Ice Cube, Dr Dre, Snoop Dogg, Eminem, Warren G a další mistři ostrých rýmů na koncertu snů.
Více čtěte tady.

Freestyle: The Art of Rhyme (2000)

Dokument o umění free stylu vznikal sedm let a uslyšíme v něm každého, kdo v hip hopu něco znamená, včetně Last Poets, Tupaka, ?uestlova nebo Ghostface Killaha.
Více čtěte tady.

8 Mile (2002)

Mladý rapper se pokouší o štěstí. Jak už to ale ve filmech bývá, moc se mu nedaří. Výtečný soundtrack: Eminem, Gangstarr, Macy Gray, 50 Cent...
Více čtětetady.

Biggie And Tupac (2002)

Dokument o nepřátelství dvou velkých hvězd amerického hip hopu – rivalové Tupac Shakur a The Notorious B.I.G. byli nakonec na přelomu let 1996 a 1997 zavražděni.
Více čtěte tady.

And You Don’t Stop: 30 Years of Hip-Hop (2004)

James Brown, George Clinton, Bootsy Collins, 2Live Crew, Africa Bambaata, KRS-One, Prodigy, Steven Tyler, Terminator X a mraky dalších mluví o historii hip hopu.
Více čtěte tady.

Block Party (2005)

Slavný americký komik David Chappelle uspořádal hiphopový mejdan – na ulici. A pozval si to nejlepší: The Fugees s Lauryn Hyll, Erykah Badu, The Roots, Mos Defa
Více čtěte tady.

Česká RAPublika (2008)

První pokus o přiblížení fenoménu český hip hop. Přes některé výhrady stojí za to vidět, skvělé je přirozené rapování malých Romů i rapující Hana Hegerová.
Více čtěte tady nebo tady nebo tady.

 

Témata: