Recenze: Miro Šmajda – Mirosmajda.com


Miro Šmajda je zpět a s ním i zbrusu nové CD, ktoré dokazuje, že na pořádny rock and roll nezapomněl.

Slovenský zpěvák Miro Šmajda, který je mnohým známý zejména z účinkování v pěvecké soutěži, vydal po více než dvou letech v pořadí své druhé album, které dostalo netradiční název Mirosmajda.com.

Srovnávat nový počin s jeho debutovým albem Čo sa týka lásky nemá žádny smysl.
Tentokrát Miro totiž nenechal nic na náhodě a spolehl se na vlastní síly – až na jednu skladbu si celé album zhudebnil i otextoval sám, a dokonce se zhostil i role producenta. Kdo očekává pop-rockové kompromisy, jako tomu bylo na předchozím albu, asi bude zklamán.

Album Mirosmajda.com znamená velký posun vpřed. Tentokrát se nedělali kompromisy, nechodilo se po špičkách a zpěvák si za svou prací stoprocentně stojí.

Fajnšmekři kvalitní rockové muziky si rozhodně přijdou na své. CD je pestré, najdete na něm energické rockové vypalovačky, punkový song i balady. Že má zpěvák smysl i pro recesi se přesvědčíte v předposlední písničce, která je pořádný úlet. Navzdory rozmanitosti songů je Miro stále zaměřen na rockovou muziku, a malé hudební odbočky jsou pouze příjemným zpestřením.

Texty písniček nemají nic společného s prvoplánovosti, působí velmi přirozeně a vyzrálé. Zajímavé je na nich to, že po každém vyslechnutí si v nich najdete opět něco nového. V dnešní době různých hudebních kýčů je to balzám pro duši. Netvrdím, že dobré texty úplně vymizely, ale je jich málo. Toto nové CD k ním jistě nepatří. Na první poslech se některá slova nemusí skloubit s posluchačskym vkusem, ovšem rozhodně nejde o tuctové a bezduché tlachání do větru.
Miro Šmajda si dal záležet na jejich kvalitě a hloubce, a každý song má svůj význam a smysl. Třeba se do nich jen zaposlouchat.

Po hudební stránce není moc co vytknout. Konečně se jedná o rock, jak se patří. Miro dokonce překvapil zajímavým úvodním hudebním Yntrem, které plynule přechází do první skladby. Nedá mi nevzpomenout balady Príbeh Tela a Moja Zem, které mají krásný lidský rozměr. Nejde o žádný zbytečný patos, ale Mirovo vnímání života.

Jednu připomínku bych však přece měla. Některé skladby mají tak povedený hudební podklad, že je trochu škoda, že tento potenciál nebyl využit na delší hudební sólo, díky kterému by písničky dostaly jiný rozměr a větší náboj. Posluchač má chuť se vyválet v rockovém bahně a chrochtat blahem, ale hudba rychle skončí, jako i požitek z celé skladby.

Kdo chce opravdu poznat rockového zpěváka, hudebníka a textaře Mira Šmajdu, ať zapomene na časy minulé, protože ty se současností už nemají absolutně nic společného. Už dávno to není „jen“ finalista pěvecké soutěže. Lidský i hudebně dozrál, a zařadil se na Česko-slovenské hudební scéně k hudebníkům, který na sobě nepřestávají pracovat a nabízet nové neotřelé věci.

Odpoutejte se od nepodstatných bulvárních výmyslů, zahoďte zbytečné předsudky a přesvědčte se o tom sami, že Miro Šmajda není jen dobrý „bulvární artikl“, ale zejména rockový zpěvák a hudebník, který má co nabídnout.

CD Mirosmajda.com určitě stojí za slyšení. Každý si na něj jistě vytvoří názor sám.