Recept Mužů v naději na štěstí: Nevěra, lhaní a přetvářka

Stefan-Titka

Po úspěšných Ženách v pokušení tu máme Muže v naději. V nové komedii režiséra Jiřího Vejdělka se Bolek Polívka a Jiří Macháček diváky snaží  přesvědčit o tom, že nevěra je dobrá a prospěšná věc. Námitky? Komentáře?

Jiří Vejdělek je tvůrce, který má čich na komerčně úspěšné projekty (Účastníci zájezdu, ROMing, Václav, Ženy v pokušení). Jeho filmy jsou sice přiznaná komerce a mainstream jak blázen, ale i komerce se dá dělat dobře a Vejdělkova práce je toho slušnou ukázkou. Neseká školácké chyby, zvládá vést herce a má slušný „timing“ situací ve scénáři i na plátně.

Muži v naději

Muži v naději jsou v tomto směru řemeslně dobře odvedenou prací. Herci v čele s Bolkem Polívkou a Jiřím Macháčkem spolu fungují a i Maďarko-Slovenka Éva Vica Kerekes nabídne – pro někoho možná překvapivě – víc než jen ženský sex-appeal. Jsitě, feromony a testosterony se tu občas tlačí víc, než by bylo záhodno, ale to už je věc druhá.

Po stylové stránce se filmu mnoho vytknout nedá, větší problém je však v myšlenkové rovině. Ta je minimálně lehce kontroverzní, možná, že ve své obhajobě nevěry jako něčeho společensky běžného a dokonce vítaného i trochu šovinistická.

Jiří Macháček jako podpantoflácký manžel Ve filmu se to jen hemží hesly „ženská je nešťastná, když se nudí. Musí mít pocit, že tě loví“ nebo „není důležitý, se kterou chlap je, ale ke který se vrací“. V podrývání instituce manželství problém není, nikdo si asi iluze o tom, jak se věci mají, nedělá, tvrdit ale se skálopevným přesvědčením, že jediná šance pro dva lidi, jak být po celý život šťastní, je lhát si, přetvařovat se a zahýbat si, to už je trochu silné kafe.  

Začátek je v tomto směru takřka nesnesitelný a je velkou zásluhou herců (zejména Bolka Polívky), že tyto a jiné proklamace ustojí s čistým štítem a zároveň si ještě udrží sympatie diváků.

Podobně z celé etické šlamastyky vybruslil i film, se kterým sice můžete mít morální problém, neupřete mu ale opravdu zábavná místa. Což je něco, za co by příběh, který vypráví o tom, jak uťápnutý, podpantoflácký otec od rodiny skrze nevěru ke štěstí v manželství přišel, měl být ještě rád.

Muži v naději se tváří jako komedie, existuje tu ale reálné nebezpečí, že řada mužů i žen si film vyloží jako návod na spokojené manželství/vztah. A to by bylo… (doplňte si sami).

Muži v naději
ČR, 115 minut, komedie
Režie: Jiří Vejdělek
Hrají: Jiří Macháček, Bolek Polívka, Simona Stašová, Petra Hřebíčková, Éva Vica Kerekes, Lukáš Langmajer, Hynek Čermá
Premiéra: 25. srpna 2011