Red: Důchodky do regálu, teď se jde do boje!


Jak vypadá takový extrémně nebezpečný agent CIA, když zestárne a musí jít do důchodu? Třeba jako Frank Moses v podání Bruce Willise. Asi by do smrti seděl ve svém domku a staral se o avokádo v květináči a lákal mladou sekretářku na výlet, ale ve chvíli, kdy ho ve vlastním domě málem rozstřílí komando speciálních agentů, vyměňuje důchodcovské papuče za zbraň. Pozor, akční Red podívaná začíná.

Film RED (zkratka pro Retired Extremely Dangerous – Nebezpečné pro důchodce) režiséra Roberta Schwentkeho má být akčním comebackem Bruce Willise, jenž  – naštěstí – i dnes dokáže vyvážit akční polohu jemnějším herectvím, aniž by působil trapně či prkenně. V tom mu ani tak nepomáhá scénář, který v mnoha John Malkovich: ujetý paranoikohledech drží pohromadě jen silou vůle, ale zejména chemie a jiskření mezi hlavními protagonisty-parťáky Helen Mirren, Morganem Freemanem a Johnem Malkovichem. Hlavně poslední ze zmiňovaných stvořil jednu z nejroztomilejších akčních figur – ujetého paranoika, křížence nájemného vraha a zestárlého hipíka, jenž žije v krytu pod svým stařičkým autem a podezírá každého kolemjdoucího, že usiluje o jeho život.

Lovestory i lidé v železné kondici
V Red jde o klasické téma (vzor leží v ne zcela známé komiksové předloze) boje hrstky vysloužilých agentů, které jejich vlastní lidé poslali do „starého železa“, proti arogantní moci vlády. Nechybí ani typická love story (starý drsňák se zamiluje do mladé svěží kopretinky) a pro hlavní hrdiny filmu je zabíjení lidí stejně normální a rutinní činnost jako třeba vynášení odpadků. Najdou se tu i vtipné hlášky, nevyčerpatelný arzenál zbraní a železná kondice všech zúčastněných.
Bruce Willis a Mary - Louise ParkerNetradiční není ani proměnlivý vztah hlavního kladného a hlavního záporného hrdiny; přísloví „co se škádlívá, to se rádo mívá“ zjevně neplatí jen v romantických komediích. Když už mluvíme o hlavním padouchovi, uhlazený Karl Urban je v roli  padoucha Willisovi víc než důstojným spoluhráčem. Ovšem i on má svoje slabiny a není jen odhodlaným zloduchem, což je ostatně na jeho postavě nejzajímavější.

Přes veškerou akci a cool výraz filmových scén zpoza děje prosvítá jakási nostalgie po starých časech. Ne náhodou tu jde v první řadě o souboj „starých vysloužilců“ proti „mladým a bezskrupulózním snaživcům.“ Tandem starých pardálů CIA, doplněný o ruského agenta Ivana, jenž se stejnou grácií líbá dámám ručky a odpaluje auta protivníků, je jako vystřižený z romantických představ o starých dobrých časech mafie (pokud tedy takové kdy byly). Faktem ale je, že starosvětskou náladu výrazně podtrhuje linie příběhu s Frankovou přítelkyní Sarah (Mary-Louise Parker), již v první polovině hlavní hrdina tak trochu proti její vůli zachraňuje.

Podívejte se na trailer

Příznivce akčního žánru film Red nejspíš nezklame. Vzniklo tu šťastné spojení mezi uměřeným, vážným herectvím a nadsazeným komiksovým příběhem. Je možné, že u Red se budete nejen dobře bavit, ale že si příště rozmyslíte odpálit nerudného důchodce větou typu „buď v klidu, dědo.“ Třeba v plátěné tašce skrývá bouchačku?!

Red
USA/2010/111 min
Režie: Robert Schwentke
Hrají: Bruse Willis, Morgan Freeman, Mary-Louise Parker, Helen Mirren, John Malkovich, Karl Urban, Richard Dreyfuss, Julian McMahon a další
V ČR od: 28. října 2010