Red Hot Chili Peppers: 10 nejlepších písniček

Hana-Slivova

Po šesti letech se do Prahy vracejí kalifornské legendy Red Hot Chili Peppers. Bez fenomenálního kytaristy Johna Fruscianta, kterého nahradil Josh Klinghoffer, zato s novou deskou I´m With You. Na deseti řadových albech najdeme desítky hitů, ale jaké jsou ty nej? Vybrali jsme jich přesně deset. Berte tento žebříček jako subjektivní pozvánku na koncert, jenž proběhne 27. srpna 2012 v Synot Tip Areně v Edenu. Jako předkapela se představí třinečtí Charlie Straight.

10. Police Station

Balada z poslední desky Red Hot Chili Peppers I´m With You. Žádný funky nářez z dřevních dob; Anthony Kiedis tu až do refrénu zní smířeně, skoro popově. Skladbu otevírá klasická výrazná basová linka, refrén se pak rozvírá do poloh známých třeba z hitovky Californication. Ať už je Police Station o staré lásce nebo o komplikovaném vztahu s bývalým kytaristou Johnem Frusciantem, řadíme tuhle písničku na 10. místo.

9. I Could Die For You

Před deseti lety, v roce 2002, vyšla barevná deska By the Way, na níž má místo i balada I Could Die For You. Také na tomhle albu znějí RHCP méně funky-punkově, a stejný je zmíněný song, o němž jeden z fanoušků prohlásil, že je to „ta nejkrásnější kombinace akordů, která kdy vznikla.“
Na nahrávce se vrchovatou měrou podílel i kytarista John Frusciante, v té době tři roky po léčbě drogové závislosti. „Psaní By the Way bylo jedno z nejšťastnějších období v mém životě,“ nechal se později slyšet.

Red Hot Chili Peppers naživo: Podívejte se, co hrají na koncertech

8. Otherside

Na Californication, desce z roku 1999, již s kapelou dával dohromady už i zmíněný (a čerstvě vyléčený) Frusciante, najdete kromě hitovek Caifornication nebo Scar Tissue i singl Otherside. Desky se prodalo přes 16 milionů kusů a pro kapelu v podstatě znamenala znovuzrození. Samotná Otherside, již napsal Kiedis, je o tom, jak těžké je bojovat s drogami a jejich démony.

7. Cabron

Cabron je song číslo 11 na již zmiňovaném albu By the Way. Do našeho seznamu ho zařazujeme především proto, že se zvukově odlišuje od většiny písniček Red Hot Chili Peppers. Slovo cabron pochází ze španělštiny a říká se tak členům určitého gangu. Písnička má různé výklady – od radostných letních hrátek kamarádů v parku až po výzvu ke gay sexu.  

Poslechněte si RHCP v YouRadiu

6. Coffee Shop

Nekompromisní punkfunkový nářez Coffee Shop vyšel v roce 1995 na albu One Hot Minute – mimochodem na jediné desce, kterou s kapelou nahrál kytarista Dave Navarro.
Kromě sexu se na něm řeší hlavně „temné stránky“ – deprese, smutek a drogy. „Místo srazu – coffee shop, budem´ tančit jak Iggy Pop,“ zpívá se ve skladbě, která zní, jako kdyby celá kapela byla od rána do večera na tripu. Možná také byla. A dost možná v tom coffee shopu našla někoho, kdo s ní šel na pokoj. Anebo jenom vedle do průchodu?

5. Aeroplane

U One Hot Minute ještě chvíli zůstaneme. Jedna z největších hitovek, která RHCP přiblížila i popovému publiku, byla skladba Aeroplane s vlezlým refrénem „music is my aeroplane“ a specifickou basovou linkou. Ačkoliv ani tenhle text není úplně pozitivní, na Aeroplane se podílely děti – hlásky v závěru patří Fleově dcerce Claře a jejím spolužákům ze školky.

4. Give It Away

Nevhodná pro rádia, protože nemá jasnou melodii. Přesto se z více než dvacet let staré skladby Give It Away z dřevní desky Blood Sugar Sex Magik (1991) stal celosvětový hit a vlajková loď RHCP. Autory skladby jsou kytarista Frusciante a basák Flea, kteří společně jammovali pár měsíců před natáčením alba. Refrén je dílem zpěváka Kiedise, jenž v něm zpívá o nezištnosti, kterou poznal ve vztahu s o 8 let starší pěvačkou Ninou Hagen. Jeho přítelkyní byla v 80. letech a tehdy mu prý vysvětlila, jak důležité je dělit se s ostatními lidmi nejen o emoce, ale i o hmotný majetek.

Podívejte se na diskografii RHCP a poslechněte si ukázky i z desek z 80. let

3. Scar Tissue

Kdo by nepoznal naléhavou kytaru navrátilce Fruscianta? Scar Tissue je jedna z nejpoetičtějších skladeb RHCP a celosvětový hit z desky Californication. Za albem stojí právě radost z návratu kamaráda (jenž, ačkoliv neměl řidičák, figuruje v road klipu jako muž za volantem.) Kiedis tu zpívá o své drogové závislosti, slovy „sarcastic mister know it all“ pak naráží na bývalého kytaristu Navarra, jenž byl v kapele údajně známý jako král ironického humoru.

2. Under the Bridge

Nebude to pravděpodobně ani skladba Scar Tissue, ani Give It Away, kterou na první dobrou vystřelí většina lidí jako nejznámější kus kalifornské bandy, ale Under the Bridge.
Jak je z našeho žebříčku patrné, balady uměli Kiedis a spol. vždycky na výbornou. Ať už v nich, stejně jako v tomto případě, zpívají o drogách a souvisejícím kočovném životě, sexu, lásce nebo přátelství, vždycky to funguje. Jaké štěstí, že se Kiedis neostýchal skladbu přednést svým spoluhráčům; podle jeho prvního úsudku písnička totiž do tehdejšího drsnějšího repertoáru desky Blood Sugar Sex Magik nepasovala.

1. I Could Have Lied

Jestliže Anthony Kiedis pochyboval o Under the Bridge, co se mu asi honilo hlavou ve chvíli, kdy napsal fantastickou baladu I Could Have Lied? Ta se na Blood Sugar Sex Magik objevila jako číslo 6 hned za vypalovačkou Suck My Kiss.

I Could Have Lied určitě není nejvýraznější skladba z repertoáru RHCP; nenáročné bicí a basu ale skvěle doplňuje tolik typická kvílející kytara Johna Fruscianta. Nejsilnější je však na písničce atmosféra, naléhavost, s jakou tu Kiedis vypráví o krátkém zpackaném vztahu se zpěvačkou Shinead O´Connor. I could have lied I’m such a fool/my eyes could never never never/keep their cool/showed her and I told her how//she struck me but I’m fucked up now.
Inu, podvádět se nevyplácí.

Témata:,