Při zahájení tradičního filmového festivalu Sundance krátce před inaugurací nového prezidenta Donalda Trumpa žijící legenda světové kinematografie uvedla, že se sníží i státní financování kultury a celkově bude „chmurněji“. Trump v kampani slíbil velké škrty ve vládních výdajích.

„Lidé, kteří se o to nezajímali, si nyní uvědomí, že se jich to přímo týká a vzbouří se proti tomuto rozpočtovému snižování. Doufám a myslím si, že to vyvolá hnutí (odporu),“ řekl na úvodní tiskové konferenci 80letý herec.

Hvězda filmů jako Podraz či Butch Cassidy a Sundance Kid ale zdůraznila, že samotný festival se politikou nehodlá zabývat. V rámci desetidenního festivalu nezávislého filmu Sundance, jehož tradici Redford založil před 32 lety, se bude ve městě Park City v západoamerickém Utahu promítat asi 120 především thrillerů, dramat a komedií.

Mezi nimi bude i několik světových premiér. Loni navštívilo festival, který v minulosti objevil řadu talentů jako režiséry Quentina Tarantina či Stevena Soderbergha, 46 600 lidí.