Renée Zellweger ve svém nejhorším filmu. To je Holka z města

Marek-Bartos

Při shlédnutí filmu New in Town (Holka z města) napadne snad každého filmového diváka otázka: proč to ten Hollywood ještě pořád dělá? A pro koho? Nový film s Renée Zellweger totiž slaboduše skládá příběh z těch nejotřepanějších klišé a divák, který ještě úplně nezdegeneroval do stádia apatického tvora, znechuceně kroutí nad takovou strnulostí hlavou.

Lucy Hillová (Renée Zellweger) je úspěšnou, mladou, emancipovanou a vytříbeně oblékanou manažerkou jisté nadnárodní společnosti ve slunné Maimi. Dostane zajímavě znějící nabídku vést rekonstrukci továrny v městečku New Ulm, nacházejícím se v drsném kraji státu Minnesota. Po příjezdu na toto bohem zapomenuté místo však Holka z města s velkým překvapením zjistí, že New Ulm není tak ideálním místem ke snadnému kariérnímu postupu, jak se zprvu domnívala.

Život není jen honba za kariérou…
Místní obyvatelé nemají moc pochopení pro modernizaci továrny, tím méně k zeštíhlení pracovních míst. Jsou to vlastně dosti tvrdohlaví a omezení ignoranti, kteří navíc cítí jeden k druhému až nepochopitelnou solidaritu. Ještě k tomu všude odporně sněží, na náledí kloužou Lucyiny lodičky jako hokejové brusle a v domě, kde jí ubytovali, nefunguje ústřední topení! Ale život je krásný: Lucy si nakonec všechny zaměstnance zamiluje (včetně toho „burana“, šéfa odborů), postaví se za ně proti zlému vedení z Maimi, odmítne je propustit a rozjede v továrně nový produkt – úžasně populární puding její velkodušné sekretářky. Pochopí, že její život byl doposavad klouzáním po povrchu marnivé kariéry… Jak příběh skončí, to si už poměrně snadno domyslíte.

Podívejte se na trailer k filmu Holka z města

Socialistická propaganda by se nemusela červenat
Existuje málo horších možností, jak natočit romantickou komedii. Dánský režisér Jonas Elmer a jeho tým se buď nacházeli ve finanční tísni, anebo jim tragicky chybí troška invence. Ve filmu jsou snad všechny tupé šablony, které kdy Hollywood zplodil: arogantní měšťan, který po příjezdu na vesnici pochopí, o čem vlastně život a přátelství je, láska, která se zrodila z války, a dokonce i sociální rozuzlení ve stylu Pekařova císaře, kde to dělníci bílým límečkům nandají. Pointa, za kterou by se socialistická propaganda rozhodně nemusela stydět…

Holka z města (New in Town)
USA, 2009, české titulky
Režie: Jonas Elmer
Hrají: Renée Zellweger, Harry Connick Jr., Nathan Fillion, Siobhan Fallon, Frances Conroy, J.K. Simmons, Adetokumboh M’Cormack, Kristen Harris, Ty Wood
Premiéra v ČR: 28. května 2009