Republic of Two napsali další (krásné) vzkazy pod polštář

petradamek

Přesně rok po úspěšném debutu Raising the Flag vlaje prapor Republic of Two znovu. Unáhlené? Ale kdepak. Dvojice Burian – Růžička jen bez zbytečných prodlev a pěkně zčerstva pokračuje ve svém melancholickém příběhu. A novinka The End of War opět nemá slabého místa.

Upřímně, kdo ještě loni v létě znal Republic of Two? Možná pár známých. Jenže pak se objevil debut Raising the Flag a těmhle dvěma, respektive čtyřem (a dnes už pěti) se obrátil život vzhůru nohama. Nádhera, čistota, čirá krása, opravdovost, špitalo se, a ze špitání nakonec vyrostl Anděl za Objev roku. Jiří BurianMikolášem Růžičkou naštěstí neusnuli na vavřínech a už po roce přidávají druhý díl svého pohádkového příběhu. Jmenuje se The End of War a nechybí mu nic z předešlé přitažlivosti.

Republic of Two – Pillow

Vlastně chybí; současná „živá“ sestava už postrádá cellistku Terezii Kovalovou. Prý osobní neshody. Osobně trochu podezřívám Jiřího Buriana, že na milou blondýnku – co by pozůstatek jeho někdejšího „já-ství“ – žárlil. Ale kdo ví. Na desce její smyčcové tóny v roli hosta každopádně ještě uslyšíte.

Tu a tam (Down the Hill) nově zaslechnete také bicí, obsluhované Janem Janečkou. A když už ne živé bicí, tak alespoň nenápadný rovný beat (Springtime Sentiment), podobně, jako tomu bylo na prvotině ve skladbě Home.

Sun

http://www.youtube.com/watch?v=3WHm5X9VCys

Paralel s první deskou je ale víc, kapela opětovně zapojila starší kousek z Burianova repertoáru. Po Prisoners se tentokrát akustickému přepracování dostalo skladbě Shadows, již hrávali Southpaw s hostující Klárou Nemravovou. Vrchol desky? Ano. Jak říká Xindl X, dobrá písnička zní skvěle i bez aranží, prostě jenom s kytarou – v tomto případě ještě se smyčci. 

The End of War však není prostá kopie opěvovaného debutu. Akustické kytary a smyčce tu vytvořily mnohem silnější atmosféru, což je nejvíc slyšet ve skladbě Ravens. Lyrický kousek s hostující Kateřinou Winterovou chvílemi přechází až do ambientu. Zároveň je znát, že Burian s Růžičkou (a Ecsonem Waldezem) se více soustředili na zvuk a "duši" jednotlivých skladeb.

Shadows, jak ji natočila Koule.cz na loňském křtu

Možná vás zajímá, jestli je na desce podobný hit, jakým byl Pillows. Nuže takto přímočarý ne (ačkoliv o přímočarosti se v podání RoT mluvit nedá), ale písně jako Sun, Direction či Fortune se vám do mozkových závitů zavrtají stejně snadno jako ty krásné vzkazy z pod polštáře.

Republic of Two – The End of War
Vydavatelství: Massimo Records
Celkový čas: 40:36
Seznam skladeb: Sun, Springtime Sentiment, Directions, Fortune, Ravens, Aquarium, Down the Hill, Shadows, Questions, Danecrs With No Rhytm, The End of War

Témata:,