Revoluce hudebních aplikací: 2. díl – Mládí a placená hudba vpřed! Bez platební karty si ani neškrtnete

karolinabranikova

V minulém díle jsme vám představili tři klasiky ze světa streamování hudby. Dnes zavítáme do prostředí mladších aplikací velkých hráčů, kde vládnou peníze a nekompromisní pravidla. V jejich slovníku budeme jen těžko hledat výraz verze zdarma a bez čísla platební karty si tu nikdo ani neškrtne.

Tidal

Když se spouštěla nová streamovací služba Tidal, byl to velký rozruch. Vedle jejího bosse, rapera Jay-Z, stály na pódiu hudební hvězdy od Beyoncé až po Madonnu a vyjadřovaly podporu novému nápadu, díky kterému si hudebníci konečně přijdou na spravedlivou odměnu za šíření svých děl online. Jay-Zho manželka Beyoncé dokonce vydala singl exkluzivně pro nový rodinný podnik. 

Jak to funguje: Stream hudby a hudební knihovna Tidalu funguje celkem standardně. Vytváříte si vlastní seznamy skladeb z nabídky zahraničních i tuzemských interpretů, skládáte vlastní playlisty a sdílíte. Tidal také umožňuje výběr nebo vytvoření playlistů podle nálady nebo sledování aktuálních hudebních žebříčků. 

Plusy: Tidal se profiluje jako hudební služba pro náročné posluchače, kteří si rádi připlatí za kvalitu. Vedle základního formátu hudebního streamu v M4A má v nabídce i poslech v bezztrátovém formátu FLAC. Dalšími klady jsou občasné exkluzivní songy (většinou amerických) hudebníků, nabídka HD videí nebo přidané story o písničkách a albech nebo rozhovory s umělci. 

Mínusy: Cena, cena a zase cena. Za měsíční poslech hudby si tu uživatelé zaplatí necelých 400 korun, což je v porovnání s ostatními streamovacími službami zhruba třikrát větší částka. Ani sedmidenní zkušební demo, které ještě ke všemu vyžaduje registraci platební karty, že které vám strhnou dvě koruny, není zrovna neodolatelným lákadlem. 

Kde stáhnout: Tidal najdete aktuálně v App Store a Google Play.

Apple Music

Apple Music je nejmladším nováčkem naší dnešní trojice. Služba byla spuštěna teprve kocem června, ale rozruch kolem ní by už vystačil na samostatnou knihu. Apple býval v posledních letech udavačem nových technologických trendů, které pobláznily svět, ale s Music tak trochu naskočil do dlouho rozjetého vlaku a chvílemi to trochu vypadá, jako by se do hudebního streamu pustil jen proto, že to dělají všichni ostatní. 

Jak to funguje: První si vyberete, jaký typ předplatného chcete využívat. Na úvod dostanete tříměsíční užívání zdarma a pak máte na výběr single účet za 5,99$ měsíčně nebo rodinné balení za 8,99$ za měsíc, které může využívat až šest členů Apple rodinky. Pak vás služba požádá, abyste si mezi interprety vybrali hudbu, bez které se nemůžete obejít, a tu, kterou nemůžete ani slyšet. Svou novou službu najdete skrytou pod applovskou ikonkou Hudba, kde můžete poslouchat jak svou offline knihovnu, tak nové pecky ze streamu. 

Plusy: Navzdory názvu nebude aplikace Apple Music určena výhradně pro jablíčkovou rodinu. Na podzim se totiž své appky dočkají i Androidy. Apple Music se vájm bude líbit i v případě, že jste začínající muzikant a chcete se zviditelnit. Apple totiž dává hudebníkům prostor pro vytvoření vlastní stránky a uploadování záznamů. Jo a taky se můžeme těšit ze streamovacího Beats1 rádia.

Mínusy: I když jsou první tři měsíce služby zdarma, nedočkají se uživatelé Apple Music žádné freemium verze, jako je tomu například u Spotify. Verze zdarma s otravnými reklamami jsou zlatou střední cestou pro ty, kteří nechtějí pirátit a stahovat hudbu na černo, ale rádi si občas zastreamují. Apple nic takového nenabízí a podle dostupných informací to nechystá ani v budoucnu. Takže si buď zaplatíte, nebo máte smůlu. Další nevýhodou může být databáze skladeb, ve které je sice kolem třiceti milionů songů (zhruba jako u Spotify), ale knihovna se ne vždy shoduje s katalogem iTunes a někteří interpreti tu bolestně chybí. A taky by mohl Apple zapracovat na spolupráci s exkluzivními interprety, která tu stále chybí. 

Kde stáhnout: Zatím dostupné v App Store pro desktopy a mobilní zařízení s iOS. 

Google Play Music

Do boje o každého milovníka streamované hudby se vložil i Google. Je to už sice nějaký ten pátek, ale v uplynulých měsících přišlo několik vychytávek, které službu zpříjemnily a vyšly vstříc svým uživatelům. 

Jak to funguje: Ve službe Hudba Google Play můžete streamovat jednotlivé skladby, celá alba nebo předplatit neomezený poslech za 9,99$ měsíčně. Princip fungování je tedy opět velmi podobný všem možným streamům, ale navrch přihazuje tematicky laděné playlisty nebo rádia. Hudební kihovny můžete synchronizovat napříč všemožným i zařízeními a uposlouchat se k smrti na každém kroku. A ani poslouchání hufdby offline zde není problém. 

Plusy: Google nedávno prodloužil dobu užívání zdarma z původních 30 na 60 dnů, za což mu vřele děkujeme. Zvětšil také kapacitu knihovny z 20 na 50 tisíc skladeb. Jednotlivé tracky v playlistu můžete opatřovat palci nahoru nebo dolů a tím se postupně propracovávat k pečlivě vyselektovanému seznamu skladeb. A když vám v knihovně něco chybí, prostě si tam přidáte hudbu z vlastních zásob. 

Mínusy: I když Google odvedl na službě kus dobré práce, pár věcí mu stále uniká. Například lepší organizace a personalizace přehrávače. Zpočátku Google Play Music působí trochu neutěšeným stavem a uživatel se cítí zmateně. Také hledání konkrétních tracků není optimální a vůbec se zdá být trochu asociální. Sdílení tracků nebo playlistů, sledování oblíbených interpretů nebo sledování reakcí přátel a ostatních uživatelů tu není moc v módě. 

Kde stáhnout: Aplikaci najdete ke stažení v obchodech Google Play a App Store