Režisér Dušan Klein začal natáčet šestý díl Básníků

Redakce

Legendární filmoví "Básníci" scenáristy Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina se vracejí. Již se ozvala první klapka v pořadí už šestého dílu této oblíbené komediální série, který se v kinech objeví 14. dubna 2016 pod názvem Jak básníci čekají na zázrak.

„Natáčet se bude celkem 28 dní v lokacích Prahy, Litoměřic, Kladna a Mělníka,“ oznámila Jana Šafářová z distribuční společnosti Bioscop.

V hlavních rolích se objeví Pavel Kříž, David Matásek, Tereza Brodská a Lukáš Vaculík. „V epizodních rolích zůstanou dobře známí herci z minulých dílů – Pavel Zedníček, Miroslav Táborský, Josef Somr, Eva Jeníčková, František Ringo Čech a Markéta Hrubešová, které doplní další známí herci,“ dodala Šafářová. Hudbu k novince složí Jaroslav Uhlíř, výtvarníkem bude Adolf Born a producentem Miloslav Šmídmajer.

První díl úspěšné série nazvaný Jak svět přichází o básníky přišel do kin v roce 1982. Na něj navázaly snímky Jak básníci přicházejí o iluze (1984), Jak básníkům chutná život (1987), Konec básníků v Čechách (1993) a konečně Jak básníci neztrácejí naději (2003). Celkem je v kinech zhlédlo téměř šest milionů diváků.

Poslední díl skončil narozením syna hlavního hrdiny doktora Šafránka. Tomu by dnes mělo být tak kolem dvanácti a na plátně se rovněž objeví.

„Je chytrý po tátovi, umí zpívat po mamince, která ale už nežije. Zůstávají tatínek s klukem a musejí se vzájemně o sebe starat,“ nastínil Klein příběh filmu na letošním festivalu filmů pro děti ve Zlíně.

I tam hledal kluka, který je milý, sympatický, a zároveň ne odpudivý tím, „jak je strašně chytrý“. „Hlavní podmínka je schopnost improvizace, schopnost upřímnosti, prostě talent. Musí být hloubavý, chytrý, talentovaný a zároveň schopný svůj talent uplatnit,“ doplnil režisér.

Film Jak básníci čekají na zázrak by měl básnickou sérii uzavřít. „Už se bojím říct nikdy další, protože jsem to vždycky porušil. Ale dali jsme tomu podtitul Konec legendy,“ naznačil Klein.