RfP 2013, den 4: Česko-slovenskému dni kraloval Kabát

KatarínaStraková

Poslední den Rock for People organizátoři avizovali jako „festival ve festivalu“. Vyhradili ho totiž výlučně tuzemským umělcům, a tak si zájemci mohli za pouhých 390 korun pořídit vstupenku pouze na pátek s kapelami Kryštof, Kabát, nebo Anetou Langerovou a Tomášem Klusem.

Pokud je řeč o pátku ve Festivalparku, za zmínku stojí velmi příjemné vystoupení Filharmonie Hradce Králové. Její orchestrální zpracování vybraných skladeb Beatles nadchlo tisíce návštěvníků. Při Yellow Submarine část publika vytvořila lidského hada a pobíhala uvnitř stanu, It’s Been a Hard Days Night nebo Hey Jude si pak prozpěvoalo téměř celé publikum.

Rock for People číslo devatenáct

Pořadatelé festivalu, kam dorazilo třicet tisíc lidí, letos dovedli k dokonalosti organizaci, podpořenou bezkonkurenční komunikací směrem k fanouškům. Tým RfP na sociálních sítích pravidelně aktualizoval informace o počasí i občasných technických komplikacích, probíhajícím programu, tu a tam poodkryl i pár zajímavostí ze zákulisí – třeba když přijel do areálu fotbalový brankář Petr Čech, aby si ve dnech své sportovní dovolené zahrál na bicí při koncertu kapely Eddie Stoilow.

Kromě oficiálních stránek festivalu, Facebooku, Google + a dalších aplikací měli fanoušci potřebné informace k dispozici i na velkoplošné LED obrazovce v centru areálu, takže by byl div, kdyby někdozůstal nepoučen. Organizátoři se naopak velmi poučili z loňského apokalyptického ročníku a do festivalových novin a na informační hranoly uvnitř Festivalparku vypracovali podrobná bezpečnostní pravidla pro postup v nouzových situacích. Pokud se Rock for People měl tento rok vzpamatovat z loňské tragedie, nemohl to udělat lépe.

Langerová s novinkami
Na stejném jevišti o něco později zahrála Aneta Langerová, která po dlouhé době propustila smyččový kvartet z turné Pár míst a vrátila se ke své kapele. Společně zahráli známé skladby Hříšná těla, křídla motýlí či Stačilo říct, padlo ale také několik zbrusu nových kousků. Kupříkladu pracovně nazvaná Tragedie u nás na vsi s depresivním podtextem anebo písnička inspirovaná patronkou mořeplavců a námořníků Svatá Kordule.

Aneta dokáže zaujmout „padesátkrát a stále poprvé“, při každém jejím vystoupení lze obdivovat lehkost, s jakou lehkostí se z nesmělé šestnáctileté finalistky pěvecké soutěže stala dospělá a sebevědomá dáma s vlastním názorem v očích a nenuceným úsměvem na rtech. Získala si tak početné publikum, které se s ní loučilo jen velmi nerado.

Bosý Slavík Klus
Snad ještě o pár stovek více fanoušků si přišlo poslechnout bez bot vystupujícího Tomáše Kluse, Jiřího Kučerovského a jejich cílovou skupinu v podobě Jana Lstibůrka na kontrabas a Petra Škody na cajon (poslední tři jmenovaní snad obutí byli, pozn. red.).

Stejně jako v případě Anety, i u Kluse je aktuálně zřejmá určitá forma úsměvného dospívání. Z neoholeného naivního hezounka během dvou let vyrostl zarostlý "lásku" milující přírodní muž ve volném černém nátělníku. Styl humoru mu ale zůstal, a tak i tentokrát se posluchači mohli smát jeho žertíkům: „Ty vole, já jsem v televizi!“ zahlaholil při zjištění, že jeho taneček snímá festivalová kamera.

Poněkud odlišnější show předvedli inteligentní slovenští punkeři Horkýže Slíže. Ani na letošním královéhradeckém koncertu nechyběla jejich charakteristická ironie. Zpěvák Kuko odehrál všechny skladby s umělým kostlivcem na zádech a bavil své fanoušky údernými průpovídkami. „Nyní k nám přijde na pódium člen skupiny Polis,“ slíbil před rozbalením skladby Maštal a po krátké odmlce dodal: „On se najebal, tak to dáme sami. Aspoň uvidíte, od koho jsme převzali tenhle song.“

Na Kabáty tancoval i dvouletý kluk
Česko-slovenskou produkci dochutila jako třešnička na dortu skupina Kabát, jež si v čele s Pepou Vojtkem sáhla za hranice veškerých očekávání. Odehrála více než hodinovou technicky náročnou světelnou show a způsobila tak návštěvníkům poměrně nečekaný zážitek.

V některých písních (Králíci a Krutý krtek Joy) kapelu doprovodil početný big band, který s kapelou odjel letošní turné po republice, nechyběly ale ani známé vypalovačky typu Pohoda anebo Kdoví jestli. Píseň Bum bum tequila uvedl Vojtech se smíchem slovy: „Oslavíme zítřejší volno – jak jinak než alkoholem.“ Na Kabát nakonec tancoval celý desetitisícový dav, včetně dudlík cumlajícího dvouletého chlapečka na ramenou svého otce.

Rock for People
Letiště Hradec Králové, 5. července 2013
Hlavní hvězdy: Horkýže Slíže, Aneta Langerová, Tomáš Klus, Pražský výběr, Kabát

Témata:, ,