Richard Müller v muzikálu Kudykam? Asi to nevyjde, říká Michal Horáček

Lubos-Prochazka

Michal Horáček – inteligentní, bohatý, úspěšný, sympatický a pracovitý muž. Nedávno dostal cenu Anděl za Ohrožený druh, velmi povedené album roku 2008. Momentálně pracuje na nové desce Kudykam a také na stejnojmenném muzikálu, který bude mít premiéru letos 21. října v pražské Státní opeře. Objeví se v něm také jeho kamarád, zpěvák Richard Müller? I o tom si Koule.cz povídala s výjimečným českým textařem poslední dubnovou středu v centru Prahy.

Jste velmi inteligentní a uznávaný člověk. Neoslovil vás v posledních týdnech někdo, abyste třeba dělal ministra v úřednické vládě, kterou právě sestavuje nový premiér Jan Fischer?
(usmívá se) Ministra, čehokoliv, bych dělat nechtěl! Mám na práci opravdu důležité věci, takže bych se zbytečně zdržoval…

Tak dobře. A na čem právě teď děláte?
Vrcholí práce na albu Kudykam, které vyjde 29. září. Od úterý je dokonce první z nových písniček k mání v obrazové podobě. Duet Přišlo mi to vhod v podání Richarda Krajča a zajímavé mladé zpěvačky Jany Loty je k vidění na ihned.cz.

Pak samozřejmě chystáte i muzikál Kudykam. Probíhají přípravy bez problémů?
Život je plný problémů… Komplikace budou jistě každý den až do premiéry a také po ní. Ale omezil jsem je, protože jsem uměleckým producentem celého toho projektu. Takže o těch komplikacích vím a vše mohu kontrolovat a řídit.

Berete Kudykam jako svůj životní projekt?
Určitě, je to nejrozsáhlejší věc, jakou jsem v umělecké sféře kdy dělal. S Petrem Hapkou spolupracujeme pětadvacet let, ale ještě nikdy jsme neměli divadlo, jako třeba Suchý se Šlitrem. Dokonce jsme nikdy neměli jediný živý koncert našich písniček! Vždycky mi bylo trochu líto, že neznám přímou reakci diváků. Mohu si nalhávat, že se jim to líbí, ale oni třeba mohou přijít a pískat. Nebo syčet, nudit se… To všechno je pro mě jako hazardního hráče lákavé. Chci se vystavit té možnosti prohry!

Už máte hotový seznam umělců, kteří se v muzikálu Kudykam objeví?
Ano, budou tam vystupovat velice zajímaví lidé, které jsem objevil, ačkoliv měli být podle mě objeveni už dávno! Například Karel Dobrý. Málokdo třeba ví, že je to jediný český herec, kterému režisér Steven Spielberg nabídl kontrakt v Americe, kde hraje v mnoha zahraničních filmech. Je to vynikající osobnost a ještě k tomu fantastický zpěvák! A to taky málokdo ví. Talenty, které v Česku máme, je třeba připomenout.

Na koho konkrétně ze známých interpretů se můžeme v Kudykamu těšit?
Vystoupí moji kamarádi, jako jsou Jarek Nohavica, Karel Gott, Jana Kirschner, Lucie Bílá, Dan Landa, Dan Bárta a řada dalších…

A co Richard Müller?
Měl jsem velký zájem na tom, aby se v Kudykamu nějakým způsobem objevil. Obávám se ale, že to bohužel nebude možné, a je mi to hodně líto.

Máte o něm nějaké zprávy?
Bohužel jich moc není. A to, co vím, vám neřeknu… (usmívá se)

Spolupracoval jste už s desítkami zpěváků a zpěvaček. Máte přesto sen, s kým byste rád dělal?
Ano, kdyby se mi mohl splnit sen a byl by nějaký ten kouzelný klacík, tak s Norah Jones. Ale nikdy se nestane, že by se naučila kvalitně česky…

Loni jste říkal, že chystáte film o koních a sázení. Jak jste s tímto projektem daleko?
Musel jsem ho odsunout, protože přišel Kudykam, a to je ohromný záběr. Tomu filmu musí předcházet moje diplomová práce, se kterou hodlám získat titul doktora filozofie. Počítám, že se k myšlenkám na film vrátím po premiéře Kudykamu, a s kamarádem Jardou Boučkem, se kterým jsme strávili mnohá léta na dostizích, o tom začneme mluvit…

Michal Horáček
Narodil se 23. 7. 1952 v Praze. Je známý jako novinář (působil v Mladém světě, Lidových novinách, Hospodářským novinách, České televizi), spisovatel (O české krvi otců vlasti, O tajemství královny krav), textař a producent (V penzionu Svět, Citová investice, Mohlo by tu být i líp, Strážce plamene, Ohrožený druh – Cena Anděl za album roku).Také se profesionálně věnuje hazardu (byl zakladatelem a spolumajitelem sázkové kanceláře Fortuna). Tři roky stál v čele Akademie populární hudby, v roce 2005 dělal předsedu poroty Česko hledá SuperStar.