Rihanna, hlasitá a dost neodbytná společnice

Jana-Moravcova

Na loňském albu Rated R, naplněném až k prasknutí špatnými vzpomínkami na nevydařený vztah se zpěvákem Chrisem Brownem, se Rihanna vyzpívala ze všech temných emocí a uzavřela tak jednu bolestivou životní kapitolu. Životní změny dotahuje do konce ale až letos. S červenými vlasy a s deskou, na které je všechno hodně disko a nahlas. Prostě Loud.

Rihannina novinka Loud se oproti své loňské kolegyni vyznačuje dravějším a tanečním zvukem. Významně se pod něj podepsal nejen známý norský producentský tým Stargate, jenž pro Rihannu produkoval její starší hity Unfaithful a Don’t Stop The Music, ale například i The Runners nebo Tricky Stewart. Stargate na novince mimochodem pečují o pilotní singl, nadupanou hitovku Only Girl (In the World), který v současné době úspěšně dobývá světové hitparády. Záměr je tedy jasný už po prvním poslechu – co nejvíce se přiblížit veleúspěšnému albu Good Girl Gone Bad z roku 2007.

Only Girl (In the World). Za měsíc video shlédlo 24 milionů lidí

Jeho doba je ale ta tam. I když se početný tým kolem barbadoské krásky se sametovým vokálem snaží, seč může, Rihanna už nikdy nebude jako dřív a čisté linie jako ve skladbě Don‘t Stop the Music (

), rotují až do zblbnutí. To dělá z Rihanny nejen hlasitou, ale mnohdy i neodbytně otravnou společnici. Společnici, které se ale na druhou stranu bude určitě dobře dařit na diskotékách.

What´s My Name s hostujícím Drakem

http://www.youtube.com/watch?v=U0CGsw6h60k

Právě tolik rušivé hlasité elektro beaty odpovídají na otázku, proč se novinka jmenuje Loud. I když se Rihanna občas snaží dominantní hudební podklad paralyzovat a vykřičet si svou pozici, hlavní roli tu stejně hraje podklad, často nenápaditý, melodicky i rytmicky slabý.
Je to škoda, protože na předchozí desce Rated R ukázala, že když zapojí především hlas, stává se z jejích skladeb silný posluchačský zážitek. Na novince to ostatně dokazují kytarová California King Bed (

), v níž pluje Rihannin vokál mezi klapkami klavíru, postupně se přidávají samply a pak i věčně naštvaný rapper. I v kontextu s tohle skladbou se pak zdá zvláštní vyznění skladby Complicated; záměr s rytmickou hříčkou zpěvu a doprovodu byl asi dobrý, výsledek ale v praxi obstojí leda tak na diskotéce.

Rihanna - LoudNení snadné dělat po poslechu alba Loud jednoznačné závěry. Deska má svoje slabá, ale i velmi silná místa. Ne každému ale Rihannino R‘n‘disko sedne. Vezmeme-li v potaz, jak rychle nový a nesourodý materiál se svým hvězdným týmem poskládala, můžeme říct snad jen jedno: nám se líbí Rihanna komplexnější a méně dravá.

Rihanna – Loud
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 46:38
Seznam skladeb: S&M, What’s My Name?, Cheers (Drink To That), Fading, Only Girl (In The World), California King Bed, Man Down, Raining Men, Complicated, Skin, Love The Way You Lie (Part II)

 

Témata:, ,