Robin Thicke ukazuje, kolik podob má fňukání

Hana-Slivova

Jamesi Bluntovi roste konkurence. Z trůnu určeného pro největší kňouraly ho letos možná sesadí Robin Thicke, chlápek, který ještě loni válcoval hitparády i kluby s macho hitem Blurred Lines. Aktuální album Paula, komplet věnované jeho ženě, neukazuje jen jednu tvář fňukání, ale hned čtrnáct.

Je až s podivem, jak marnotratně naložil zpěvák Robin Thicke (37) s úspěchem, který mu přinesla písnička Blurred Lines ze stejnojmenné loňské desky. Dobře postavený macho hit s hostujícím všudybylem Pharrellem Williamsem byl slyšet odevšud a Thickemu konečně – po pěti předchozích deskách – přinesl slávu (a účast na VMA 2013 po boku další hvězdičky loňského roku Miley Cyrus. Čili pozornost zaručena).

Pak ovšem přišel únor roku 2014 a oznámení, že Thicke se rozchází se svou ženou, herečkou Paulou Patton, s níž žil od patnácti let. Ačkoliv herečka do médií uvedla, že rozchod proběhl po vzájemné dohodě a pár zůstává nejlepšími přáteli, jak se zdá, Thicke se sám se sebou příliš nedohodl. Své bývalé opětovně a nahlas věnoval skladbu Lost Without U, již pro ni před osmi lety napsal, a následoval  úprk do studia, kde během tří týdnů napsal čtrnáct nových písniček. Všechny jsou o ní a v červenci vyšly na desce pojmenované jednoduše: Paula.

Poslechněte si Thickeho v Youradiu

Deska začala aspirovat na propadák roku vlastně ještě před tím, než se o ní začalo mluvit a psát: Na Billboardu sice  debutovala na devátém místě s 24 tisíci prodanými kusy, například v Anglii se ale první týden prodalo pouhých 530 kousků a v Austrálii dokonce jen 158. Celkově se album prodávalo o 84 procent hůře než Blurred Lines. 

Jenomže není se čemu divit. Záblesky Thickeho drivu a nadhledu jsou slyšet možná tak ve swingové Time Of Your Life a soulovce Too Little Too Late, kde navíc velkou část odedřou tři hostující zpěvačky. Těm by měl Thicke opravdu důkladně poděkovat, protože díky jejich radostným vokálům v ostatních skladbách se deska alespoň dá doposlouchat. Sám Thicke tu hlasem výrazně nižším než dřív (magazín Vibe poznamenává: jako kdyby měl kocovinu, kouřil startky bez filtru a léčil se se streptokokem) truchlí na mnoho různých způsobů. Sype si popel na hlavu, dožaduje se opětovného zhmotnění fantazie, naříká na prázdný život v jinak živém New Yorku, stýská si po své „nejlepší kamarádce“, zdůrazňuje sílu jejich osudového spojení. A tak pořád dokola. Vrcholem je pak kousek Lock the Door s textem: Rozsviť světlo na verandě/prosím tě, otevří alespoň dvířka pro psa/a hoď starýmu kámošovi kost.

Je třeba uznat, že žánrový průlet zvládá Thicke docela slušně i tentokrát. Přesto není Paula kvůli všudypřítomnému naříkání deska, kterou si chcete pouštět ve volném čase. Možná snad jen ze škodolibé radosti, že alespoň někdo je na tom hůř než vy.

Robin Thicke – Paula
Vydavatelství: Interscope
Celkový čas: 51:29
Seznam skladeb: You´re My Fantasy, Get Her Back, Still Madly Crazy, Lock the Door, Whatever I Want, Living In New York City, Love Can Grow Back, Black Tar Cloud, Too Little Too Late, Tippy Toes, Something Bad, The Opposite of Me, Time of Your Life, Forever Love 

Témata:, ,