Rock for People, den 2: Přišla bouřka a odnesla festival

Jiri-Vanek

Úterní trable s počasím se na festivalu Rock for People zopakovaly i ve čtvrtek. Líné letní dusno před devátou večer během vystoupení The Kooks přerušila velká bouřka, která se nad areálem přehnala. I přes obdivuhodnou snahu organizátorů tak nemohly vystoupit hlavní hvězdy, američtí Faith No More. Ti zřejmě nezahrají ani v náhradním termínu pátek, mají už totiž nasmlouvaný jiný program. Pořadatelé se nyní snaží zajistit, aby poslední den festivalu mohl proběhnout podle plánu. Na páteční program také platí čtvrteční lístky.

Pálící slunce ve čtvrtek poctivě vysoušelo zbytky úterního deště a desítky tisíc lidí se těšily na největší hvězdy večera – americké alternativní rockery Faith No More. Ale nepředbíhejme.

Hrát na festivalu odpoledne je řehole; mátohy potácející se areálem se totiž ještě rozpomínajíí, co se dělo včera, takže na spoustě koncertů se sejde jen pár diváků, byť by muzikanti zrovna strčili svým výkonem některé z včerejších headlinerů do kapsy.

Rock for People fanouškům:

Platnost vstupenek
S ohledem na vynucené zrušení vystoupení Faith No More a Orbital se vedení festivalu rozhodlo prodloužit platnost jednodenních vstupenek na čtvrtek 5. července i na pátek 6. července.

Vystoupení Orbital a Faith No More Extrémně silná a nečekaná bouře, která se kolem 21:00 prohnala Festivalparkem,  poškodila hlavní stage v době, kdy se na nich chystala produkce Faith No More a Orbital. Z tohoto důvodu musela být obě vystoupení zrušena.
Zdroj: Facebook festivalu

Platí to třeba pro mladičké Holden Caulfield – tahle pražská indie kytarovka má před sebou budoucnost, chytré melodické songy a charizmatický frontman Martin Starý by mohli během pár let natrhnout zadnici leckterému zavedenému jménu české scény. Byť na Rock for People hráli jen pro pár diváků.

Lenka Dusilová je mnohem atraktivnější jméno a návštěva tomu odpovídala. Na stranu druhou – Dusilová není úplně ideální interpretka na rozlíněné festivalové odpoledne; její tichá a přitom nervní a expresivní hudba z poslední desky Baromantika (recenze) lépe vynikne v intimnějším prostředí klubu. Největší úspěch tak vcelku pochopitelně sklidily starší kusy z předchozích desek.

To Flogging Molly míří jasně na první signální soustavu a trefují se sakra dobře. Irský sextet se samozřejmě nikdy nezapíše zlatým písmem do kronik rock’n’rollové historie, jejich mix folku, punku a irských lidovek podaný s tahací harmonikou, skřipkami a banjem není nikterak speciální, v podstatě to samé už dělali před lety The Pogues. Ale ryčná nenáročná muzika na festivalu pobaví, zvlášť když Flogging Molly kromě vlastních hitovek překvapili třeba coverem Dylanovy písně The Times They Are a-Changing. Při jejich produkci se lidé divoce roztančili i v bahnitých mokřinách, které pod druhým největším pódiem nestihly doschnout.

Bouřka na Rock for People

The Kooks jsou další z kapel, které na Rock for People hrály nedávno. Od poslední návštěvy mají další desku Junk Of the Heart a jsou sebevědomější. Jejich roztomilé indie písničky s beatlovskými vícehlasy rozskákaly nadšené posluchače – Luke Pritchard z The Kooksbohužel letní tón jejich hudby byl v přímém kontrastu s počasím.

Z největšího hitu Naïve odezněla asi minuta a během několika vteřin se strhla obrovská bouře, která spláchla celý areál a porušila přívod proudu do areálu. Ten se tak ocitl v téměř naprosté tmě, jen několik "přeživších" stánků si svtílilo vlastními agregáty a nabízelo zbylé párky a klobásy.

Poslechněte si Faith No More alespoň v YouRadiu

I přes obdivuhodnou snahu organizátorů (jedinou kaňkou byla nedostatečná komunikace s fanoušky v areálu, kteří přes hodinu vlastně vůbec netušili, co se bude dít) se hlavní pódia nepodařilo zprovoznit. Nevystoupilo tak ani britské elektronické duo Orbital, ani americký tahák Faith No More

Během bouře se podle tiskového mluvčího Jiřího Hlinky zranilo několik lidí, šlo hlavně o zlomeniny. Velká většina návštěvníků areálu se ale v nastalé situaci chovala sportovně, nepanikařila, poslouchala dílčí příkazy ochranky a bavila se, jak se dalo. Někteří fanoušci si šli zabalit své věci do stanového městečka a vyráželi domů anebo směr Hradec Králové, hromadný úprk z areálu se ale nekonal.

Pokažený večírek alespoň trochu zachránil americký elektronický producent Skrillex, který se sám nabídl, že vystoupí v menším stanu – lidmi až po střechu zaplněném. Jeho vizi, jak má v roce 2012 vypadat taneční party, tak nadšeně aplaudovalo několik tisíc lidí.