Rock for People: Spřádáme myšlenky na netradiční taneční scénu

Hana-Slivova

Rekordní účastní 28 500 lidí skončil ve středu festival Rock for People, jehož hlavní hvězdou byla britská kapela Muse. Jaká byla akce z pohledu pořadatelů a koho by si přáli na festivale příští rok? O tom Koule mluvila s Jirkou Hlinkou z promo týmu RfP.

Letošní Rock for People navštívilo i přes deštivý finiš 28 500 lidí. Jste s návštěvou spokojeni?
Nezapomeňte, že první dva dny byly hlavně letní až moc… S návštěvností spokojeni jsme, hlavně proto, že se dařilo průběžně zajišťovat bezvadný chod celého festivalparku, parkovišť i stanového městečka. Oproti loňsku přišlo o 1 500 lidí více, což je plynulý, nikoliv skokový nárůst. Tak to má být.

Hlavní hvězdy letošního ročníku byli Muse. Jak na vás kapela v přímém kontaktu působila a jak z pohledu organizátorů hodnotíte show, kterou předvedla? Řada lidí kapele vyčítala chlad při komunikaci s publikem.
Chlad? Ale ten jen pro řadu kapel (nejen) z britských ostrovů typický. Já si naopak myslím, že oproti jiným koncertům byli Muse na Rock for People nebývale výřeční. Jasně, není to estráda ála úterní NOFX, Tricky nebo Suicidal Tendencies, ale je to dáno i charakterem produkce Muse. V jejich případě je na místě maximální koncentrace. A na jejich koncerty nechodí desítky tisíc proto, aby slyšely: "Čechy supééér, pivo dóbrýýý, holky krááásnýýý."

Rock for Poeple – 2. den: Muse ohromili festival Rock for People
Rock for People – 3. den: Morcheeba strčila do kapsy všechny

Herečka a zpěvačka Juliette LewisMezi další povedené koncerty patřilo třeba vystoupení Editors, Morcheeba nebo Skunk Anansie. Překvapila vás, ať už mile, nebo naopak nemile, některá ze zahraničních kapel, která na RfP hrála? Přáli byste si bývali na nějaké kapele více lidí?
Zrovna tyhle tři kapely měly na place více než 15 tisíc lidí, Morcheeba dokonce přes 20 tisíc. Takže odezva publika byla rozhodně větší, než kdyby tyto skupiny přijely na samostatné koncerty. O trochu více lidí mohli mít Čechomor nebo i Juliette Lewis, ale to byla prostě daň za přeháňku.
Trochu rozčarováni jsme byli z pozdního příjezdu Jello Biafry, jakkoliv kapela byla na místě včas. Proto svůj set zkrátil skoro na polovinu. Prostě když se punker tělem i duší zasekne, nejede přes to ani růžová koloběžka 🙂

Festivalu se letos podařilo odstranit problém s frontami – bez problémů byly toalety i stánky s občerstvením. Hodně lidí ale nemile překvapilo, že v úterý v půl jedenácté, v podstatě před vyvrcholením festivalu, koncertem Morcheeby, došlo pivo. Mohlo za to špatné naplánování "zásob"?
Pokud došlo, tak jen v některých stáncích. Jinak bylo zásobování bezvadné, i když s ohledem na horké počasí a vyšší spotřebu lidí hodně náročné. Pravda ale je, že se několik let snažíme lidi s příchodem noci posledního dne přivádět spíše „do pohody“, tedy bez alkoholu. Areál se zavírá trochu dříve a všichni také víme, jak je to se zbytkovým alkoholem. Kdo ale pivo chtěl, točící pípy bez problémů našel i po koncertě Morcheeby.

Když pominu line-up akce, co organizátoři považují za letošní největší úspěch či zářez ?
Absenci těžkých úrazů, zvládnutí logistiky celého crew Muse, minimální změny na programu, žádné konflikty, zase mnohem lépe Technostan ČVUT. Je libo detektor lži? fungující „bezpečáky“ a hlavně množství skvělých lidí, kteří se letos přijeli bavit. Samostatnou kapitolou byl bezvadně fungující Technostan ČVUT.
Osobně jsem nejvíc nadšen se zhruba dvaceti lidí, kteří přinesli do Info centra.cz ztracené peněženky i s penězi, nové mobily i fotoaparáty. Díky a velký respekt za to.

Jak teď budou vypadat dny organizátorů Rock for People? Bude čas na dovolenou?
V případě Michala Thomese bude ve znamení excelových tabulek, dramaturg Petr Fořt se po veleúspěšném vystoupení na Loutkové scéně probírá došlými nabídkami na další účinkování, hlavní produkční Honza Lippert už opět něco produkuje, promo tým bude analyzovat a monitorovat a dalším desítkám nepostradatelných lidí, bez nichž by RfP nedopadl takto skvěle, přeji zmíněný (a kýžený) odpočinek.

Kdy začnete chystat další ročník?
Už jsme začali, prosím pěkně, a to zostra: spřádáním myšlenek na netradiční taneční scénu.

Otázka na soukromé přání: Headliner ročníku 2011?
Trojkombinace

.

NOFX na Rock for People

Témata:, , ,