Rok 2013: Nejvíc jsme poslouchali švédského DJ Aviciiho

martin-wipplinger

S blížícím se koncem roku přicházejí internetové hudební databáze a streamovací služby se seznamy nejposlouchanějších interpretů uplynulých dvanácti měsíců. Co nejvíc letělo na našem Youradiu? A jak je na tom třeba ve srovnání s last.fm nebo novou službou v Česku Spotify? Společné jméno: DJ Avicii.

Top 10 nejposlouchanějších interpetů na Youradiu

1. Passenger

Uživatelé Youradia mají zřejmě dost vytříbený vkus. Nebo prostě raději sáhnou po ne úplně aktuální písni. Hvězda britského folk-rocku Passenger se v Top desítce Spotify ani last.fm neobjevil, jeho hitový singl Let Her Go z loňského července u nás ale letos táhnul. V posledním období pomohla sympatickému písničkáři k výstupu na piedestal i singlová novinka Holes.

2. Avicii

Styčný bod všech sledovaných žebříčků. Švédský DJ Avicii je hvězdou první velikosti současné taneční hudby a jeho megahit Wake Me Up pohltil i Česko. Na Youradiu i Spotify bere autor singlů You Make Me nebo Hey Brother stříbro, hudební databáze last.fm ho vede ke konci první desítky nejscrobblovanějších interpretů letoška.

3. Naughty Boy

Naughty Boy je možná překvapivě na Youradiu bronzový. Celosvětové statistiky Spotify ani last.fm ho v desítce toho, co nejvíc letělo, neevidují, české posluchačstvo má ale pro jeho hity La La La a Lifted slabost.

4. Robin Thicke

Hezouna ze Severní Ameriky dotáhl na čtyřku singl Blurred Lines, který posbíral po světě platiny, co by v Jihoafrické republice nevytěžili za rok. Mezi nejstreamovanějšími interprety Spotify není, samotná Blurred Lines je ale mezi skladbami sedmá.

5. John Newman

John Newman – objev letošního podzimu. A to nejen doma v Británii, ale i u nás. Na Youradiu to stihl za pár měsíců dotáhnout až na pátou pozici, jeho singl Love Me Again je stále frekventovaně nasazován v tuzemských rádiích. Díru do světa ale zatím tak úplně neudělal. Spotify ho v desítce nemá a ani uživatelé last.fm po něm úplně nelačnili. Holt zřejmě potřebuje čas.

6. James Arthur  

Posluchači Youradia na britskou hudbu a britské interprety slyší. Vítěz deváté řady tamního X Factoru James Arhur (v březnu ho uvidíme v Praze) mával českým éterem po velkou část roku s hitovým singlem Impossible. Celosvětové statistiky Spotify i last.fm ale jasně ukázaly, že dostat se do Top 10 je pro Jamese Arthura zatím opravdu impossible.

http://www.youtube.com/watch?v=LWWMt_rZpwY

7. Khaled

Alžírského zpěváka a multiinstrumentalistu Khaleda potkal stejný osud jako mladičkého Arthura. Na Youradiu a v Česku obecně jeho C’est la vie uspěla, v celosvětovém měřítku už to ale tak slavné nebylo. Tuzemský posluchač má svá specifika, Khaled je jedním z nich.

8. Fergie

Zpěvačce Fergie letos kladné body zajistila skladba pro soundtrack k novému australsko-americkému filmu Velký Gatsby (recenze). Píseň se jmenuje A Little Party Never Killed Nobody (All We Got) a na Youradiu to její interpretce vyšlo do nejlepší desítky i bez nového alba. Uživatelé Spotify a last.fm ale asi ještě nového Gatsbyho neviděli.

9. Ellie Goulding

Kdyby statistiky Youradia započítávaly Ellie Goulding i megahit I Need Your Love, na kterém hostovala Calvinu Harrisovi, byla by mnohem výš než na konci první desítky. Jenže domácí posluchači si oblíbili i zpěvaččinu vlastní tvorbu (recenze poslední desky). V posledním půlroce pak především singl Burn. Samotná Goulding ve světě tolik nebodovala, kolega Calvin Harris je ale devátým nejstreamovanějším interpretem na Spotify.

10. Macklemore

Přední představitel současného amerického rapu Ben Haggerty aka Macklemore je v Youradiu "až" desátý. Až z toho důvodu, že globální čísla Spotify ho zaznamenaly jako nejposlouchanějšího interpreta roku 2013 vůbec. Jeho druhá deska The Heist sice vyšla už před více než rokem, singly Can’t Hold Us, Thrift Shop nebo Same Love ale nezevšedněly.  

 

Top 10 nejscrobblovanějších interpretů na last.fm

1. Daft Punk, 2. Green Day, 3. Bruno Mars
4. Justin Timberlake, 5. Rihanna, 6. Bastille, 7. Arctic Monkeys, 8. Avicii, 9. Lorde, 10. will.i.am

Top 10 celosvětově nejstreamovanějších interpretů na Spotify

1. Macklemore, 2. Avicii, 3. Daft Punk
4. Eminem, 5. Imagine Dragons, 6. Jay-Z, 7. Bruno Mars, 8. Rihanna, 9. Calvin Harris, 10. Drake

Témata: