Rozhovor k festivalu Na cestě: Co nám prozradila organizátorka?

Redakce

Festival Na cestě je již tradičním kulturním svátkem v srdci Slezska – v Opavě. Jedná se o událost, kterou každoročně již devět let pořádají studenti třetího ročníku Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě. Letos s podtitulem K Tvému srdci. Tady máte rozhovor s Kristýnou Pleškovou, jednou z organizátorek festivalu.

Kde se narodila myšlenka, že letošní ročník ponese podtitul K Tvému srdci?

S touto myšlenkou přišla spolužačka Isabela Moravcová. Zatímco jsme se jako ročník dohadovali, jaký podtitul festival ponese, ona si jen tiše v koutě něco čmárala na papír. A pak to přišlo. Z ničeho nic pronesla do ticha: „Co kdyby podtitulem festivalu bylo „ k Tvému srdci“? Vždyť, přeci o to jde, ne? Je potřeba najít program, který diváky osloví a chytí je za srdce. A současně je Festival Na cestě naší srdeční záležitostí.“

Kolik studentů celkem letošní ročník připravuje?

Na letošním ročníku se podílí všichni studenti třetího ročníku Kulturní dramaturgie. Což znamená letos devět lidí. Zda je to hodně či málo, hodnotit nechci. Ale chci všem svým kolegům touto cestou moc poděkovat za kus velké práce, kterou odvádějí. Jsem opravdu ráda, že se sešlo tolik kreativních lidí. a doufám, že se to odrazí i na podobě festivalu. To už ale musí zhodnotit diváci.

Festival Na cestě byl do této chvíle veřejnosti poněkud utajen. K jakým došlo změnám propagace v roce nynějším?

Je fakt, že letošní Festival Na cestě je již devátý ročník tohoto festivalu, a i tak se stane, že někteří profesoři nebo studenti vůbec netuší, že něco takového existuje. Proto jsme letos chtěli na propagaci trochu více zapracovat a kromě webových stránek a Facebooku jsme sáhli po pár novinkách. Pokud vše půjde dobře, tak reportáž o festivalu poběží v Dobrém ránu na ČT a chceme festival propagovat i pomocí dalších médií. Pokud jde ovšem o to hlavní, tak se nám povedlo navázat spolupráci s firmou Infoled. Natočili se spoty a teď běží na LED obrazovkách v Opavě (naproti Východnímu nádraží a na hotelu Koruna v centru Opavy). No a pak je tu ještě jeden propagační tahák a to ten, že letošní festival přijede zaštítit významný český herec Martin Písařík, který přijede v pondělí 12. října a vše odstartuje.

Co tobě osobně příprava festivalu dala a v čem ti naopak sundala pomyslné růžové brýle?

Tuto zkušenost beru skutečně velmi pozitivně. Jsem potěšena, jak fungovala a stále funguje spolupráce našeho ročníku. Málokdy se stane, že se tolik rozdílní lidé na něčem shodnou a podaří se jim vytvořit něco výjimečného. Každopádně podílet se na přípravách jakéhokoliv takového projektu je skvělá zkušenost, kterou ve školní lavici nikdy nezískáte. Rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Dokud je člověk divák, říká si: „Já bych tohle udělal jinak. A tohle by mělo být takhle a tohle takhle.“ To je přirozené a děláme to všichni. Když ale máte otěže najednou v rukou, zjistíte, že ono to není vůbec snadné. Musíte být originální a dbát na finanční strop. Tohle byl největší problém pro mě. Do organizování jsem skočila sice rovnýma nohama a plná ideálů a vizí, přesto pro mě byla realita tvrdá. A to si myslím, že mluvím za celý ročník. Napadnout vás může spoustu věcí, ale ne všechny je možné realizovat z mnoha různých důvodů. Každopádně si myslím, že se podařilo dát dohromady mnoho a teď už nezbývá než doufat, že to bude líbivé a funkční.