Rozhovor s českým modifikátorem Cryptobullym: Co prozradil o splitech a implantátech?

Redakce

V našem seriálu Extrémní modifikace jsme vám představili nejrůznější lidi s nejroztodivnějšími modifikacemi, za kterými se skrývaly různé pohnutky. Na závěr tedy přišel čas se o tom celém s někým z „druhé strany“. Proto vám přinášíme rozhovor s českým modifikátorem Cryptobullym, kterého se naše redakce ptala, jak to tedy s extrémními modifikacemi je.

Jak ses dostal k tomu, že je z tebe modifikátor?  

V pubertě jsem si nechal udělat piercingy, pak jsem je začal sám i píchat a samozřejmě se i zajímat o to, jak to udělat co nejlépe. Pak přišlo nějaké tetování, ale já osobně zrovna piercing a tetování vnímám trochu jinak než modifikace. Postupně jsem se dostal k suspension (věšení na háky) a od toho k modifikacím. Taky jsem měl super příležitost v tom, že jsem dělal v nějakém studiu a byli kolem mě lidi, kteří byli ochotní do toho jít, a já si mohl zkusit nějaké první věci. Ale fakt to není tak, že si ve středu řekneš, že uděláš split, a v pátek jdeš na to. Víc jak půl roku jsem si zjišťoval všechny informace, protože udělat někomu takovou modifikaci je velká zodpovědnost. Hrozně si vážím toho, že se mi někdo ozve s tím, že chce nějakým způsobem vyjádřit sám sebe a já mu v tom můžu pomoct. 

Kde tě můžou lidi najít?

Nejlíp asi přes moji facebookovou stránku Cryptobully World Of Positive Pain.

Jak se vlastně dělá split jazyka? Obnáší takový zákrok nějaká rizika? A co následná péče?

Ke splitu se využívá septa v jazyku, kde je nejvhodnější ho rozříznout a pro tělo je to relativně přijatelný zákrok. Ostatně žádná z modifikací by neměla svému majiteli „škodit“, je třeba hlídat, jak se daná věc hojí a jestli všechno probíhá standardně.  V jazyku vedou žíly a tepny, které má každý umístěny trochu jinak. Modifikátoři vycházejí z toho, jak by to ideálně mělo vypadat, ale někdo je má prostě moc blízko středu, proto se může stát, že dojde k jejich poškození, případně že je řez veden v jejich přílišné blízkosti. Pokud se tohle stane, zákrok se už nedá provést, protože by na danou tepnu byl okolní tkání vyvíjen tlak a v budoucnu by hrozilo vyšší riziko poškození – např. po nárazu. Někdy s sebou může split nést i lehkou vadu řeči. Co se týče chuti, tam se nic nemění. No a samozřejmě člověk může utrpět i nějakou sociální ztrátu. Ale to se moc nestává, split totiž není vidět, pokud nechceš. Proto je tak oblíbený, je funkční, ale nezasahuje ti do společenského života. Je jasné, že se pořád jedná o poměrně velký zásah do těla a nikdo nikdy nemůže říct, že všechno bude na 100% v pohodě, ani lékaři před operací ne. Takže když to nějaký modifikátor řekne, tak lže. Je potřeba dbát na následnou péči a zhruba týden po vyndání stehů už je všechno v normálu.  

Jak se provádějí implantáty?

Implantáty jsou buď subdermální, tzn. pod kůží, nebo transdermální, tzn. prochází z podkoží ven na povrch kůže. Transdermální jsou kovové a nejčastěji se používají na rohy na hlavě a podobné věci. Subdermální jsou z biokompatibilního silikonu a vkládají se do těla kapsou. Pokud chce někdo velké implantáty, je třeba je dělat postupně, tzn. umístit malé, počkat na zahojení, za nějakou dobu vyndat a dát větší.

Nese s sebou tahle modifikace nějaká rizika?

Samozřejmě se může stát, že tělo ten implantát nepřijme, ale je to poměrně vzácné, protože ten šperk je z materiálu, který je pro tělo snadno přijatelný. Ale při nevhodné volbě šperku, ať už velikostí nebo materiálem, se to prostě stát může. Pak taky může dojít k tomu, že se to během hojení začne hýbat a posunovat na trochu jiné místo. 

Je nutné implantáty nějak po čase vyměňovat?

První implantáty se začaly dělat kolem roku 93 a ti lidi je mají doteď. Navíc čím máš ten implantát pod kůží déle, tím je líp vidět. Takže ne.

Co následná péče?

Třeba po půl roce už je to bezúdržbová modifikace a jediné, co se s ní musí dělat, je chránit ji před prudkými nárazy apod.

Používáš vstřebatelné stehy, nebo klasické?

Jak u čeho, vstřebatelné stehy zůstávají déle, než je u některých modifikací potřeba, takže se může stát, že začnou zarůstat. Což je třeba u splitu problém, pak je potřeba lokalizovat, kde tak může být, a vyndat ho, aby nedošlo k otoku. Naopak u ušních rekonstrukcí používám ty vstřebatelné. Takže fakt jak u čeho. A nemusím je vyndávat jen já, jezdí za mnou i lidi třeba ze Slovenska, kteří si pak na vyndání dojdou normálně k doktorovi.

Jak postupovat, když si chci nějaký piercing roztáhnout? A je něco, u čeho to udělat nejde?

Podle mě se dá roztáhnout každý dobře zahojený piercing. Ale je fakt potřeba, aby byl dobře zahojený, asi nejlepší je, když se ti něco hojí třeba rok, počkat pak jestě půl roku, tzn. po zahojení ještě zhruba polovinu času, po který se daná věc hojila. A samozřejmě je lepší počkat dva roky. Rád bych taky řekl, že roztahování není trhání, nemá se dělat silou. Nejlepší je postupovat pomalu, používat konický nástroj, protože když ten piercing roztahuješ na sílu, máš to sice rychle, ale taky podstupuješ riziko, že se ti někde něco přiškrtí, což může vést k nekroze a můžeš o to ucho třeba taky přijít. A i když roztahuješ zahojenou ránu, je třeba používat sterilní nástroje a dodržovat rozestup mezi jednotlivým roztahováním. 

No a co dělat v případě, že se mi roztažený piercing přestal líbit nebo se mi dokonce roztrhl?

Pokud se ti roztrhne a bude ti to esteticky vadit, tak stejně přijdeš za mnou nebo nějakým jiným modifikátorem a bude ti to zašito. Nebo taky můžeš za plastickým chirurgem. Když se ti přestane líbit roztažený piercing, můžeš ho prostě jen vyndat a on se sám zase stáhne na menší velikost. Případně se dá i zašít. Ale roztahování chrupavek na větší rozměry se už moc nevrací.

Je nějaká varianta pro lidi, kterým se nechce pomalu postupně daný piercing roztahovat?

Punch. Při punchi vlastně vyřízneš část tkáně o takovém průměru, jaký chceš. Nevýhoda je, že se sám nestáhne, jen se trošku zmenší. Ale zas pro tělo je přijatelnější hojit punch než roztahování.  

Jsou extrémní modifikace nevratné? Protože třeba tetování se dá odstranit laserem…

Jsou známé případy, kdy si někdo nechal sšít split jazyku zpátky, ale už se nikde neobjevilo, jak to dopadlo. Implantáty se dají normálně vyndat, pokud jsou velké, tak je třeba pak upravit kůži, která je kryla. Elfí uši se podle mě vrátit nedají, ať s tím uděláš cokoliv, to ucho už prostě nikdy nebude vypadat jako předtím.

Seriál Koule.cz Extrémní modifikace: Lidský ptakopysk? Zní to podivně? A co teprve jak to vypadá…

Seriál Koule.cz Extrémní modifikace: Modifikacemi proti stárnutí. Šli byste do toho?