ROZHOVOR s Danem Bártou: Nemáme choreografy, ani výbuchy na podiu, jsme prostě hráči a muzikanti

Redakce

Podzimní turné s trefným názvem První fiftýn 2015 je oslavou patnáctileté spolupráce výjimečných hudebníků. Oblíbený zpěvák v doprovodu své kapely během rozsáhlého turné potěší fanoušky v Čechách i na Slovensku. Vrcholem podzimní šňůry je koncert 13. prosince v Divadle Archa, během kterého bude představen nový videoklip. Během tohoto speciálního večera vystoupí společně s kapelou i další zajímaví hosté. Turné je zároveň oslavou patnáctileté spolupráce Dana Bárty & Illustratosphere. Přečtěte si rozhovor s Danem Bártou, který pro vás připravila Bára Jůzová.

Patnáct let fungování není zrovna krátká doba. Jak to spolu muzikanti takovou řádku let vydrželi?

Patnáct roků je patnáct roků, za tu dobu se naučíte pozorovat navzájem dost dobře na to, abyste dokázali odfiltrovat drobné násery a podkuřovat drobným radostem. A koneckonců, práce je to, co nás a lidi, co na nás chodí, spojuje, takže se máme pořád dobře.

Vyžaduje jubilejní turné speciální přípravu? A můžeme se těšit na podiovou show?

Než vyrazíme, čeká nás několik zkoušek, kde si vyndáme nějaký věci, co jsme teď moc nejeli, a trochu si je přelíznem, nic víc v podstatě dělat není třeba. Nemáme choreografy, ani výbuchy na podiu, jsme prostě hráči a muzikanti. Pár světel tam mít budeme, sem tam si zatančíme a máme hezký košile, zbytek obstarají noty.

Na co se Vy osobně těšíte nejvíc?

Těším se na to hraní, budeme hrát a budeme hrát každej den. Budeme vlastně furt někde v terénu, což je dobrý na soustředění, uděláme díky tomu spoustu muzikantský práce, protože kluci z techniky jsou na svých místech, našinec se nevyčerpává administrativou, ani nerozptyluje běžnodennostmi. Raději děláme v blocích, prostoročas se tak jako slije v takovou mimózu a bezčasí, našinec se pak líp soustředí. A koncentrovanému, tomu se to koncertuje!

Jak je to s plány do budoucna? Před dvěma lety jste vydal desku, teď turné, prozradíte, co bude dál?

Patnáct let hraní je důvod k oslavě, tedy k turné. Mimo to koncertujeme hodně často, příští rok se chceme věnovat hlavně tvorbě a pojedeme nějaký fesťáky, když všechno dobře dopadne. V roce 2017 bych chtěl udělat další desku, ale je to daleká budoucnost, takže chtít můžu. Taky chci jet do Finska.

Je něco, co byste chtěl vzkázat svým fanouškům?

Všichni přijďte, těšte se, žádnej lepší vzkaz mě nenapadá.