Rozhovor s Eliškou Mrázovou: Proč zpívá anglicky a ne česky?

Redakce

Eliška Elis Mrázová je mladá a talentovaná zpěvačka. Vydala debutové album Shubidu. Stejnojmenný hit má mnoho úspěchů i v zahraničí. Přečtěte si o tom, co Elis v následujících týdnech chystá.

Máš za sebou řadu úspěchů u nás i v zahraničí. Na čem právě pracuješ?

Momentálně se v mém životě odehrávají spousty změn. Právě ukončuji jednu dlouholetou kapitolu a po Novém roce začnu úplně novou. Za dva týdny začínám nahrávat elpíčko a vypadá to, že příští rok bych měla za zpěvem i vycestovat do zahraničí. Teď budu spolupracovat na svých písničkách s jedním úžasným hudebním producentem. Těším se, že se naučím spoustu nového. Letos budu předskakovat slavné francouzské zpěvačce Zaz. Jsem strašně ráda, protože jsem její velká fanynka. Poté budu hostovat na koncertě Leony Gyöngyösi. Tento rok si dokončím své rozdělané projekty a příští rok vyrazím za kariérou do zahraničí.

Nevadí ti, že na nějakou dobu opustíš rodinu a přátele?

Myslím si, že je krásné trávit s rodinou hodně času, ale když je člověk mladý a nezkušený, měl by vyrazit do světa a postavit se na vlastní nohy. Lidé potřebují překonávat překážky sami. Samozřejmě mám strach, ale zároveň se na to moc těším, protože mě to posune v životě dál.

Proč ses rozhodla zpívat anglicky a ne česky?

Angličtina je pro mě přirozená. Od malička jsem poslouchala Michaela Jacksona a poté jsem přešla na blues. Všechno písně byly v anglickém jazyce. Ta hudba se promítla do mého skládání. Angličtina mi v hudbě vždycky přišla mnohem přirozenější než čeština a navíc v ní umím více žít.

Začala si hrát na ukulele. Co tě k tomuto rozhodnutí dovedlo?

Před dvěma lety jsem viděla na videu hrát kapelu Walk Off The Earth. Zpívali písničku Someone like you. Na refrén si vzala zpěvačka do rukou ukulele a z typické Adele se stalo reggae. Hrozně mě to nadchlo. Hned druhý den jsem si ukulele pořídila a začala se na něj učit hrát.

S kým by sis ráda zazpívala duet?

Vždycky jsem si chtěla zazpívat duet s Michalem Jacksonem. To byl takový můj niterný sen. Raději jsem jej nevyslovovala nahlas, protože jsem nikdy nevěřila, že by se mohl stát. A taky se nestal, protože mi Michael před pár lety umřel. Další můj velký vzor byla Amy Winehouse nebo Whitney Huston. Obě bohužel také zemřely. Z těch živých bych si určitě vybrala Lauryn Hill a Jamieho Culluma. Byla by pro mě čest zazpívat si s každým slavným zpěvákem či zpěvačkou. Kdyby mě kdokoli oslovil, určitě bych do toho šla.

Čeho dalšího bys v životě chtěla dosáhnout?

Nemám nic konkrétního. Dělám to, co mě baví, a když se mi naskytne nějaká příležitost, přijmu ji. Pokud se má kariéra bude nadále rozrůstat, bude to pro mě skvělé. A pokud ne, budu ráda dělat nadále přesně to, co dělám právě teď. I přesto budu jedna z větších šťastlivců, kterým se v životě podařilo dělat to, co chtějí.

5 milostných písní One Direction, které jsou fakt ze života

Ben Cristovao: Namísto vzoru si tvořím vlastního hrdinu – IronBena