Rozhovor s Emmou Smetana: S Jordanem svatbu nepotřebujeme

Redakce

Emma Smetana vydává nové cédéčko s názvem What I've Done. Co nám o něm prozradila? A co práskla na sebe a svého přítele Jordana Haje?

Kde jsi brala inspiraci k tvorbě na této desce?

To je těžká otázka. Přiznám se, že na to odpověď neznám. Když skládám hudbu, tak mě inspiruje to, že poslouchám hudbu. Do toho, co jsem stvořila, se promítá, že jsem celý život poslouchala Beatles, staré rnb, cikánský pop, londýnské garážovky… Žádná inspirace se tam moc nepromítá kromě těch, pro které to konkrétně je. Je tam třeba jedna pro Jordyho (Emmy přítel – pozn. red.).

Kteří muzikanti konkrétně tě inspirovali v tvorbě?

K tomu mě neinspirovali jiní muzikanti, ale spíš ta touha, kterou mám od doby, co si pamatuju, a sice zpívat, zpívat, zpívat. Když jsem byla úplně malá, představovala jsem si to jakou svou jedinou možnou životní aktivitu. Když jsem byla v pubertě, rozmyslela jsem si to, protože jsem měla dojem, že zase tak dobrá nejsem a že by to byla ostuda. Pak se mi ale stalo pár věcí, asi osudových, které mi dodaly odvahu zpívat i jinde než doma v kuchyni. A teď tedy vydávám desku.

Jak dlouho deska vznikala?

Rok. Jirka Burian, producent, nás s Jordym vezl z festivalu a nějak tam padlo, že vlastně skládám hudbu. On si pak něco našel na internetu a líbilo se mu to, no a v září 2015 už jsme seděli ve studiu. Já složila věci, s Jordym jsme složili věci, Jirka složil pro mě věci, takže ta deska je čistě autorská. Na desce je jedna písnička neautorská, ta je od mého tatínka.

S jakým umělcem bys chtěla zpívat?

Moc ráda bych si zazpívala s Paolem Nutinim, což je skotský zpěvák s italskými kořeny. Na to, že je bílej, je neskutečně černej. Má neomylný rytmus, přenádherný chraplavý hlas. A je to prototyp muže, co se mi líbí. Taky bych si ráda zazpívala s Arctic Monkeys. Se teda snažim přijít na ty žijící… Kdyby se to podařilo s Mickem Jaggerem nebo Paulem McCartneym, dál bych si v hudbě už nic dokazovat nemusela. To můžu ale na jistotu prohlásit, že to se nestane.

Plánuješ další CD hned nebo čekáš na kritiky?

Asi by nebylo soudné hned začít plánovat něco dalšího, aniž bych se nejprve dozvěděla, jak svět reaguje na tohle… Ale nehodlám na tom stavět živnost. Určitě ale budu tvořit dál, pro radost, mám úžasnou kapelu, se kterou mě to straščně baví. Doufám, že lidi budou chodit na naše koncerty.

Bojíš se negativní kritiky?

Asi se nedá mluvit o strachu, ale snažím se nepodceňovat hudební kritku v tom smyslu, že by se nechala ovlivnit nějakými předsudky, které by třeba mohla mít. Vím, že bych se sama podivila, kdyby někdo, kdo se věnuje podobným věcem jako já, najednou oznámil, že dělá hudbu. Asi bych pozvedla obočí. Už jsem pár výstupů zaznamenala (reakce na hudební projekty Emmy – pozn. red.), píšou o tom moc hezky.

Uvidíme tě teď ve filmu?

Ne.

S Jordanem jste spolu osm let. Plánujete svatbu?

My svatbu nepotřebujeme. Od prvního dne jsme spolu stejně spokojení a stejně šťastní. Ten vztah vnímám jako ideální.

Oldřich Kaiser: Na roli v Řachandě dlouho pracoval a měl kvůli ní amnézii

Rozhovor s Petrem Čtvrtníčkem o Řachandě: Zaujala mě produkční ze Šumperku