Rozhovor se Zdeňkem Troškou: Doufám, že nebudu senilní

Redakce

Režisér Zdeněk Troška (62) se chystá natáčet nový film. O čem bude? To a mnohem více prozradil v našem rozhovoru.

Právě natáčíte nový film. My už víme, že se snímek jmenuje Strašidla. Bude to typická pohádka? Nebo bude něčím odlišná od těch klasických pohádek? Povězte nám prosím něco víc o tomto Vašem novém projektu.

Není to klasická pohádka, je to příběh ze současnosti s duchařskými motivy. Něco ve stylu jako byl film Jak utopit doktora Mráčka nebo Adéla ještě nevečeřela. Rodinka strašidel, která nemá už kde a koho strašit, se nastěhuje do opuštěného zámečku na kraji městečka, kam přichází mladý úředník z obecního úřadu s tím, že buď musí platit nájem, nebo dům koupit. A protože se zamiluje do krásné víly, pomáhá této podivné rodince zapojit se do lidské společnosti. Což samozřejmě přináší řadu úsměvných situací.

Podle čeho jste si do Strašidel vybíral herce? Šel jste na jistotu, nebo jste pořádal konkurzy na jednotlivé postavy?

Už při psaní scénáře máte představu, kdo by koho mohl hrát, takže mám k jedné roli napsáno i několik jmen herců, kteří by přicházeli v úvahu. Ale s obsazováním rolí je dnes trochu potíž. Mnozí z herců mají už podepsané dlouhodobé smlouvy na natáčení nejrůznějších televizních seriálů či filmů nebo zkouší přes den v domovských divadlech a tudíž jsou časově nedostupní. Nakonec ale stejně všechno dobře dopadne.

Kdy se na Strašidla můžeme těšit v kinech?

Natáčení filmu skončí 30. října, pak nastoupí nimravá práce ve střižně. Navíc je ve filmu mnoho trikových záběrů, jejichž výroba je časově náročná. Když všechno půjde dobře, film by se mohl objevit v kinech v polovině příštího roku.

Máte nějaké oblíbené herce, které rád obsazujete do svých filmů? Pokud ano, které a proč, co se Vám na nich tak líbí?

Každý režisér má své „koně“, herce, se kterými se mu dobře pracuje a se kterými hlavně lidsky souzní. Rád jsem pracoval s Helenou Růžičkovou, byla z hereček, která zahrála všecko na světě. Když budeš potřebovat, zahraju ti třeba bagr, smála se. Nikdy bych si neobsadil někoho, kdo je znám jako potížista, ať je herec, jaký chce. Nemám to zapotřebí.

Vzhledem k tomu, že je léto, se zeptám, jaká dovolená, kterou jste absolvoval, se Vám líbila nejvíce?

Nejradši jsem doma v jižních Čechách. Opravdu nejkrásnější kout na světě. A navíc je to milovaný domov. Líbí se mi v Itálii, Rusku a na Kanárském ostrově Fuerteventura, ale doma je doma.  

Mockrát Vám děkuji za velmi příjemný rozhovor. Do dalších dní i projektů Vám přeji jen to nejlepší a ať se Vám ve všem daří. Hlavně ať máte pořád dostatek inspirace pro natáčení filmů, které nás, Čechy, neskutečně baví a ať jste zdraví a šťastný! Ale ještě si dovolím poslední otázku: Kde se vidíte za deset let?

Jestli mně budou sloužit nohy a vylezu ještě nahoru k lesíku Sosnovci nad Hošticemi, budu rád. Těším se do důchodu, mám tolik krásných knížek k přečtení. Jen se modlím, abych nebyl tak senilní a nečetl pak stále dokola Honzíkovu cestu…