Rozjaření The Offspring vyváděli jako zamlada

petradamek

Tak jako tatíci v džískách chodí na kapely typu AC/DC nebo Judas Priest a nostalgicky u toho vzpomínají na mladá léta, dnešní třicátníci zašli do Průmyslového paláce zavzpomínat na The Offspring. Jo, jsou stále ve formě.

Bylo to vzrušující. Vždyť v dnešní době, kdy si před akcí jednoduše stáhnete z webu setlist koncertu, byl celý úterní večer velkým překvapením. Šňůru totiž The Offspring odstartovali právě v Praze. Zbývaly tak pouze dohady: přehrají úspěšná „devadesátková“ alba, nebo budou tlačit poslední tři desky, jež, přiznejme si, už takových kvalit nedosahují?

The OffspringLepší start si The Offspring připravit nemohli: „Ya ya ya ya ya“ zakřičel Dexter Holland do mikrofonu místo pozdravu a peckou All I Want odpálil zhruba osmdesátiminutovou punkrockovou jízdu. Osazenstvo zaplněného průmyslového paláce se rázem dostalo třicet čísel nad zem; a byl to právě skvěle sestavený setlist, proč ve vzduchu vydrželo až do konce.

Nechyběla žádná zásadní pecka. Největšího zastoupení se dočkaly průlomová Smash a komerčně nejúspěšnější Americana. Došlo jak na stařičké Bad Habit, Self Esteem nebo Gotta Get Away, tak i notoricky známé Pretty Fly nebo Why Don’t You Get a Job. Právě v té chvíli se celá show poprvé a naposledy zklidnila. Výdech však trval pouhé dvě skladby, pak znovu pokračovala rozjařená jízda.

The Offspring – All I Want

The Offspring si do Prahy nepřivezli nikterak oslňující produkci a vlastně ani nepředvedli nijak zajímavou show. Jenže proč taky? K čemu velkoplošné obrazovky nebo zbytečné řečičky, když stačí zavřít oči a užívat si příval nefalšované energie, prýštící z pódia? Ať už s kytarou nebo jen mikrofonem, Dexter Holland ji rozdával od první do poslední minuty. Stárne vůbec tenhle chlapík?

The Offspring – The Fly (For a White Guy)

http://www.youtube.com/watch?v=nzY2Qcu5i2A&ob=av2e

Jediným negativem na večírku s The Offspring tak byl jen výběr prostoru. Jak asi může dopadnout punkrockový koncert v místě, kam obvykle chodíte obhlížet stany nebo knihy? Už během produkce předskakujících Rybiček 48 a Clou, kdy do paláce proudily ve třech dlouhých řadách skutečné davy, bylo jasné, že se suchou kůží neodejdete. Že však půjde doslova o koupel ve vlastním potu, to by neřekl ani ten největší dobrodruh. Jsou to však jen zbytečné nářky, ono by to jinde nedopadlo jinak. Upřímně řečeno, Praha zkrátka pro takovéto koncerty vyhovující prostor nemá.

The Offspring nejsou jednou z vykopávek, kterým ze sentimentu odpustíte, že po letech parodují sami sebe. Tahle čtyřka má stále setsakramentské koule. See you za dalších deset let.

The Offspring
Praha, Výstaviště, 16. srpna 2011
Support: Clou, Rybičky 48

Témata:,