Ruppert v Trutnově nahradil Evě Pilarové Matušku


Jako královna přehlídky s korunou věnovanou pořadateli v sobotu odjížděla zpěvačka Eva Pilarová z rockového Open Air festivalu v Trutnově. Její vystoupení, kterým organizátoři připomněli nedávné 70. narozeniny první dámy českého swingu, bylo vrcholem hlavního festivalového programu. Slova dávných hitů zněla rovněž z úst celého mnohatisícového kotle pod scénou.

Transparent „Evička sem patří“ nad hlavami posluchačů symbolizoval nadšené přijetí, jehož se Evě Pilarové od trutnovských rockerů po třech letech od její zdejší premiéry dostalo. Zpěvačka si během vystoupení, po němž ji publikum dlouho nechtělo pustit z pódia, zazpívala také tři duety s Matějem Ruppertem z Monkey Business.

Vím, že to Matěj Ruppert má v krku, řekla Pilarová
Hity jako Láska nebeská a Tereza vzpomněli na zesnulého Waldemara Matušku, který rovněž v Trutnově kdysi slavil obrovský úspěch. Ruppert byl podle Pilarové jeho důstojnou náhradou. „Já ho slyšela naživo a vím, že nešvindluje a má to v krku. Nechybí mu chlapský hlas i srdce,“ řekla ČTK po vystoupení na adresu svého mladšího kolegy Pilarová. „Mám ty nejkrásnější sedmdesátiny na světě,“ dodala s dojetím při odchodu z pódia.

Poslechněte si směs duetů Evy Pilarové a Waldemara Matušky

Ruppert již krátce před duety s Pilarovou na hlavní scéně absolvoval koncert se svou domovskou kapelou, jejíž vystoupení pravidelně patří k největším festivalovým lákadlům. Své pověsti nezůstali Monkey Business nic dlužni ani letos. Začali netradičně árií zpívanou v italštině, poté jejich energie propukla naplno. Ruppert se skokem z pódia vnořil do davu a les rukou jej nad hlavami posluchačů nesl skoro do poloviny hlediště.

Ruppert prý není zvyklý zpívat česky
Mnohem náročnější ale podle Rupperta bylo zazpívat v poklidu tři slavné hity ze zlatého fondu české pop music 60. let. „Nesnažil jsem se být druhý Matuška,“ řekl po koncertě Ruppert a přiznal i velkou trému. „Pro mě to bylo asi desetkrát těžší, já nejsem zvyklý zpívat česky. Ono se to nezdá, ale ty písničky jsou docela těžké, takže jsem si zažil čtyři dny strastí a nervů,“ konstatoval.

Podívejte se na klip s Matějem Ruppertem

Na hlavní scéně se v sobotu dále vystřídali například Spirituál Kvintet, ruská zpěvačka Žanna Bičevská, Angličanka Candye Payne,Blue Effect nebo slovenská šansoniérka Szidi Tobias. Její vystoupení si však v odpoledním hustém lijáku nenechalo ujít pouze pár stovek nejodolnějších nadšenců.
Nečekanou hvězdou vystoupení příležitostného souboru Hever and Vazelína na undergroundové scéně byl bývalý prezident Václav Havel, jehož dávní souputníci z disentu 70. let přiměli k neplánovanému hostování na barely. Neškolený perkusista sice k nástroji přistupoval s rozpaky, bubnování do rytmu komunistické Internacionály se mu však po chvíli očividně zalíbilo.

Krajčo byl příjemně překvapen
S velkými obavami a jen těžko skrývanou nervozitou nastoupili v pátek večer na hlavní scénu mezinárodního Open Air Music Festivalu muzikanti z populární kapely Kryštof. Jejich obavy však byly zbytečné; diváci spolu s kapelou začali zpívat již od prvních taktů úvodní skladby.

„Moc jsme se toho moc báli, protože na internetových stránkách festivalu probíhaly hrůzné zvěsti, jak nás odsud poženou svinským krokem a že jsme ta nejkomerčnější a nejodpornější kapela, kterou kdy pozvali,“ řekl ČTK po koncertě zpěvák Richard Krajčo. „Výsledek na mě působí úplně opačně,“ konstatoval nadšeně. „Musím říci, že se mi potvrdilo to, co jsem vždycky jenom slyšel, že Trutnov je festival s unikátní atmosférou. Jsem rád, že za naši patnáctiletou historii jsme se sem aspoň jednou dostali,“ složil hold publiku Krajčo.

Témata:,