Ruská KHL má hymnu. Trumfne předchozí sportovní hity?

matoush

Sportovní zápas si dnes jen těžko představíme bez různých znělek, předělů a motivačních písniček. A hymny nejrůznějších mistrovství? To bývají doslova šlágry. Ústřední píseň teď má už i ruská kontinentální hokejová liga. Je horší, nebo lepší než konkurenti v oboru?

Odhlédněme teď od leteckého neštěstí, které nedávno postihlo nejen hokejové družstvo ruské Jaroslavle a potažmi i český hokejový tým, ale hlavně rodiny sportovců. Tentokrát totiž chceme psát o nové hymně, kterou má celá východoevropská KHL.

Písnička se jmenuje Sám a ve videoklipu k ní uvidíte i hvězdu Petrohradu Jevgenie Arťuchina. „Vím, že mohu dosáhnout toho, co chci. Nevzdávejte se, neustupujte, boj přinese vítězství,“ rapuje v refrénu duo Noize MC a RasKar.
Ano, je to kuriózní a moc se nám to nelíbí, fanoušci východoevropské alternativy k NHL však mají jiný názor. Během několika málo dnů se na klip podívalo víc než čtvrt milionu lidí.

http://www.youtube.com/watch?v=Movi44htWR0

Kvalita je sice nevalná, ale u podobných chorálů vztažených k hudebním událostem je to běžné. V roce 2002 nahrálo britské duo Right Said Fred vypalovačku Stand Up (For the Champions).
Měla ambici stát se hitem všech významnějších sportovních akcí, nakonec se nejvíce ujala v roce 2006 při plaveckém mistrovství světa v Budapešti. Hrála při zahájení, předávání medailí i ukončení klání.

Nejen v Evropě to je s ústředními melodiemi sportovních svátků špatné. Minulý rok se v Singapuru uskutečnila dětská olympiáda a samozřejmě ani ona nemohla zůstat bez hymny. Jmenuje se Everyone a hlasy pro ni propůjčilo pět zástupců pěti kontinentů: svůdná Asiatka Tabitha Nauser, Jody Williams z Afriky, Evropan Steve Appleton, Američan Sean Kingston a za Oceánii se ukázala Jessica Uboy. Jak to dopadlo? Muzika nevalná a klip jak ze seriálu S Club 7 v Miami.

Dobře, ne všechny písně doprovázející sportovní klání jsou tragické. Španělskou Barcelonu by s olympijskými hrami v roce 1992 pravděpodobně nemělo spojenou až tolik lidí, kdyby tam oheň nezapálil lukostřelec a titulní píseň nepocházela z dílky Freddieho Mercuryho.
V roce 1987 ji jako součást společné desky Barcelona nahrál s operní pěvkyní Montserrat Caballé a přestože olympiády se Mercury nedožil, pro většinu lidí stále zůstane se slovem Barcelona spojený on. On a “ta zpěvačka, o které řekl, že má nejlepší hlas na světě.”

Ano, dočkali jste se. Opravdu jste si mysleli, že by m ohl šrumec věnovaný sportovním hudebním hitům zapomenout na ten nejskvělejší, jedinečný a dokonalý ústřední hit k sportovní události tohoto roku?
Life Is a Game, vydaná u příležitosti letošního hokejového šampionátu u našich východních sousedů, je hodně špatná i na sportovní hymnu. Slovensko s ní moc parády nenadělo. Otázka je, proč si Kristina nešla radši zaběhat. Pro všechny by to bylo lepší.  

Témata: