Rytmus vs Ego: 1:0 na sety

KatarínaStraková

Aktuálně vycházejí mixtape dřívějších parťáků ze slovenského Kontrafaktu - Ega a Rytmuse. Ego s albem Žijeme len raz nabízí první sólovku, Rytmus s Jediný čo hreší je na popové scéně mazák. Kam se oba rappeři za deset let od vzniku Kontrafaktu posunuli?

Není tu pravděpodobně nikdo, kdo letos v létě nezaznamenal koupákový hit Žijeme len raz, za kterým stojí tak trochu překvapivě rapper Ego. Stejný název dal Ego celé první sólové desce, posbírané z více méně starších kousků, ovšem nic hlubokého od ní nečekejte.

Naznačil to ostatně už zmiňovaný titulní singl; v okamžiku, kdy Ego seriózním tónem spustí refrén „žijeme len raz, práve tu a práve teraz, slnko svieti rovnako na všetkých z nás, tak sa nemrač, ale zabudni na stres, zabudni, čo tu bolo včera“, všechna očekávání slušných textů dospělého muže padají.

http://www.youtube.com/watch?v=NoMo2qL8mdg

Zatímco Ego pracuje většinou s prvoplánovými hudebními podklady, Rytmus na své novince Jediný co hřeší začíná skladbou Bomby podstatně šťastněji. Trochu tajemně, se sametově drsným hlasem Ostraváka Sergeje Barracudy, textově a hlavně hudebně zajímavěji. Do elektroniky se snaží zapojit i živé nástroje a třeba v Už toho bolo moc nebo v jednoduchém vyznání lásky současné partnerce Daře Rolins 8. Október se mu to i docela daří.

Poslechněte si Ega a Rytmuse v YouRadiu

Ani u Rytmuse se ovšem cílová skupina do osmnácti let nemění. Je škoda, že se rappeři – na rozdíl od dob Kontrafaktu – nesnaží předat svým mladistvým fanouškům něco smysluplnějšího, zejména Rytmus na to hlavu i ambice má, což dokazuje například v Pravdivých lžích. Jako by se ale sám nedokázal distat ze škatule "kluka z televize" a místo toho sází primárně na komerční kartu.

I když by se moc rád zabýval sociálně-politickými tématy, k inteligentnímu a přímočarému vyjádření mu chybí políbení múzy nebo, chcete-li, dar slova. Jistě, není každý KatoPrago Union, ale když rappera s největším sebevědomím ve střední Evropě ve výřečnosti trumfne i Leoš Mareš, je něco špatně. Nehledě na to, že podobně násilně vytvořené karikatury básniček by se nedostaly ani do Poezie pro cestující.

Proto Rytmusovi nezbývá než cíl sdělení složitě obkreslovat, čímž se dostává na úroveň neobratných pokusů o protestsongy; slovenské vládě adresovaný verš „vaše večné škandály mi už lezú na nervy“ ve skladbě Už bolo toho moc působí jako nadávání od stolu ve čtvrté cenové.

To Ego je na tom s „básněním“ o chlup lépe, pro změnu mu ale zase chybí téma. Mezilidské vztahy prvoplánovitě rozebírá na úrovni po prvním sexu odkopnutého puberťáka a ve snaze o umění ztrácí přímočarost. Nejlépe tak z celé desky paradoxně vychází skladba Každý deň producenta Tomiho Popoviče, jehož pokus o zpěv ovšem končí katastroficky.

EgoPísně z obou alb, hlavně ty rytmyčtější, mohou fungovat mnohem lépe naživo. V kontextu obou desek se ale zdá, že nejlépe by fungovalo, kdyby oba rappeři pracovali zase dohromady. Rytmus přinese námět, Ego ho zpracuje.

Ego – Žijeme len raz: 40 %
Vydavatelství:
EMI
Celkový čas: 32:19
Seznam skladeb: Žijeme len raz feat. Robert Burian, Skús ma chápať, Pome sa zblázniť, Každý deň feat. Tomi, Zdravím, SEXXXY (Thomas Fronix Remix) feat. Tina, Noc patrí nám, Neprosím Rytmusfeat. David Steel, Dobré časy

Rytmus – Jediný čo hreší: 60 %
Vydavatelství:
EMI
Celkový čas: 55:25
Seznam skladeb: Bomby & Sergei Barracuda, Už bolo toho moc, Monopol, 8. Okotóber remix, Pome sa zblázniť, Pravdivé lži & Embassy, Stoprocent 2 (Sobota,Kool Savas, Gural, Wall-E, Bigz), Príbeh & Laris Diam, Technotronic Flow, Jebe, Fajnová & Igor Kmeťo, Mama & Alex Sasi, 8. Október, Hip hop pojde hore remix, Pravdivý príbeh

Témata:,