S Debbi ve studiu: Od hitovek k jódlování

Hana-Slivova

Hitovky posledních týdnů, písničky Touch the Sun a Možná se mi zdáš, už brzy dostanou pevný obal. V březnu totiž vyjdou na první desce sedmnáctileté českoněmecké zpěvačky Debbi. Dívka s hlasem podobným Amy Winehouse na ní v těchto dnech pracuje ve studiu Martina Ledviny. A o zábavu nemá nouzi.

Chvilku neposedí, při focení se šklebí. Na otázky odpovídá spontánně, občas si vyběhne za dveře "posilnit" netypicky zastřený hlas a na požádání vystřihne radostnou ukázku z právě natáčené desky. Zpěvačku Debbi muzika viditelně baví.

Producent Martin Ledvina (ale také spoluhráč Marka Ztraceného a Anety Langerové či dřívější člen bluegrassové Druhé trávy) si toho všiml během posledního ročníku federální SuperStar, v němž Deborah Kahlová alias Debbi postoupila do semifinále.

Deborah Kahlová v SuperStar zpívá I Try od Macy Gray

Sehnal na ni číslo a nakonec s ní začal pracovat na písničkách. "Natáčíme v podstatě už rok a čtrnáct dní," směje se na gauči v Ledvinově studiu v jedné ze starých holešovických továren Debbi, když s Martinem vzpomíná, jak začínala nahrávat první demonahrávku – vlastní verzi Hey Jude od The Beatles.

Na podzim roku 2010 vznikl první singl Možná se mi zdáš, který Debbi zpívá česky. Aktuálním hitem je rozpracovaná písnička Touch the Sun slovenského producentského týmu Creative Music House. Její úryvek zazněl v letní reklamě na Metaxu, na desce se ale objeví už v plnohodnotné verzi.    

Debbi – Možná se mi zdáš

http://www.youtube.com/watch?v=bJj9a_C6piM

Debbi – Touch the Sun

Ačkoliv písničky, které teď Debbi s Ledvinou a dalšími spolupracovníky ve studiu natáčí, nejsou přímo její – tedy autorské, zpěvačka si s nimi pohrává a na přípravě se podílí úpravou aranží. A říká, že při výběru skladeb je pro ni nejdůležitější hudba, nikoliv text: "Vybírám si především podle toho, jak se mi líbí melodicky jak pohodlně se mi zpívají. A nesmí mi lézt na nervy," dodává.  

Rozhovor s Debbi: O nahrávání desky

Co všichni nesnáší? Němčinu a dechovku!
Skladby na desku dodal kromě Martina Ledviny například i kamarád, skladatel a muzikant Honza Ponocný. "Honza patří mezi skvělé autory. Vždycky, když se vidíme, na něm loudím písničky, které složí, ale nehodí se Debbi ve studiu Martina Ledvinymu do repertoáru," vysvětluje Ledvina svůj systém sbírání hudebních nápadů. "Posloucháme ale všechny demáče, které dostaneme. Debbi si je zkouší zpívat a písnička se pak případně poupraví a dopíše."

Na desku se podle Ledviny dostane nakonec asi jedenáct skladeb. Téměř všechny jsou už hotové, k některým se ještě budou dodělávat vokály.

Debbi zdraví Kouli a YouRadio

Kromě češtiny a angličtiny na albu zazní i v české popmusic nepříliš tradiční němčina: Debbi s Ledvinou totiž zařadili na album německou klasiku, pro dnešní generaci legrační skladbu Mein Kleiner Grüner Kaktus (Můj malý zelený kaktus) ze 30. let minulého století.

"Ve studiu byla dobrá nálada a bavili jsme se o tom, že bychom potřebovali ještě jednu písničku. Říkám: co tady v Čechách všichni nesnáší? Dechovku a němčinu. Debbi, neznáš nějakou německou dechovku?" popisuje Ledvina, odkud vítr vane.

Debbi a Ledvina o němčině na desce

Debbi přispěchala se zmíněnou Mein Kleiner Grüner Kaktus, již s Martinem ochotně zazpívala i na naši kameru. "Je to písnička, kterou zpívají už děti na základní škole. Víte, v Německu se totiž na školách učí jódlovat," dodává se smíchem Debbi. Na Západ od Čech absolvovala čtyři třídy.

Debbi a Martin Ledvina pro Kouli – Mein Kleiner Grüner Kaktus

Deska by měla být hotová v březnu. Na konci dubna se Debbi představí na prvním samotatném koncertě v pražském Hard Rock Café. Kromě písniček z desky prý zazní i nějaká ta coververze.

Můj malý zelený kaktus v originále

 

 

Témata: