S lehkostí Kimye Dawson přes všechny patálie


Příběh těhotné středoškolačky Juno si získal srdce nejen filmových kritiků, ale postupem času dobývá filmový svět. Pozornému diváku nemohla ujít hravá a melancholická hudba, která podbarvuje film ve stejném duchu od začátku až po poslední titulek.

Stejně jako film, tak i jeho hudba je vybrána s nadhledem. Hravost všech melodií podtrhují hlasy jednotlivých interpretů. Přestože máte neodbytný pocit, že se zpívá o nejzávažnějších záležitostech života (a ty se ve filmu opravdu dějí), neujde vám zajímavý fakt. Problémy tu kolem lidí poletují jako neposedný motýl, který nevnímá svět. Vnímá jen sám sebe a svou momentální náladu. Netrápí se, protože nemá zapotřebí trávit hodiny a hodiny v depresi. Má svou vlastní hlavu, svůj vlastní styl. A ve svém světě je přeci tak veselý, i když se bojí, že ho sežere dravec. A stejně jako Juno je i její hudba hravá, až si toužebně přejme být zase dětmi, nebo být právě v tuhle chvíli s nějakými dětmi, stavět si bábovičky, popěvovat veselé melodie a… A žít, užívat si. Brát život tak, že problém přišel, je tu s námi, tak ho přijmeme a on zase časem odejde o dům dál.

Podívejte se na videoklip All I Want Is You

Nejvýraznější postavou soundtracku je americká písničkářka Kimya Dawson. Patří jí pět písniček zařazených na výběr. Šestou si připsala „jen“ jako celá polovina dua The Moldy Peaches. Právě ona dává celému souboru písní nezměrnou lehkost, která je občas narušena přemýšlivým songem od legendárních Sonic Youth, nebo třeba infantilním I´m sticking with you od neméně slavných The Velvet Underground.

Co takhle se místo podzimní deprese ponořit do chytlavých melodií? Na konec si zazpíváte s hlavními hrdiny filmu. Slibuji!

Soundtrack Juno
Vydáno 15. 1. 2008, celkový čas 46:52
Tracklist 19: Barry Louis Polisar – All I Want Is You, Kimya Dawson – Rollecoaster, The Kinks – A Well Respected Man, Buddy Holly – Dearest, Mateo Messina – Up The Spout, Kimya Dawson – Tire Swing, Belle and Sebastian – Piazza, New York Catcher, Kimya Dawson – Loose Lips, Sonic Youth – Superstar, Kimya Dawson – Sleep, Belle and Sebastian – Expecations, Mott The Hoople – All The Young Dudes, Kimya Dawson – So Nice So Smart, Cat Power – Sea Of Love, Antsy Pants – Tree Hugger, The Velvet Underground – I´m Sticking With You, The Moldy Peaches – Anyone Else But You, Antsy Pants – Vampire, Michael Cera and Ellen Page – Anyone Else But You