Saxána a Lexikon kouzel: Film, kde se všichni jen pitvoří

Stefan-Titka

Po čtyřiceti letech se vrací Saxána, rozčepýřená dívka na koštěti. Návrat legendární hrdinky filmu Václava Vorlíčka se ale nepovedl. Pryč je zábavnost a originalita prvního dílu, místo nich jde do kin jen laciný pokus o českého Harryho Pottera v tom nejvíc amatérském podání.

Saxána (Petra Černocká) dávno není teenagerka z prvního dílu, která se snaží dostat do světa lidí. Se svým Honzou (Jan Hrušínský) žije spokojený rodinný život proložený občasnými výstřelky potrhlé tchýně Irmy (Jiřina Bohdalová). Věci se ale změní ve chvíli, kdy Saxánina dcera Saxánka najde na půdě čarodějnickou knihu a propadne se do Říše pohádek.

První Saxána funguje i dnes. Je zábavná, vtipná, má příběh s drajvem a střet světa lidí s říší pohádek je ztvárněný vynalézavě; přistávání na koštěti do otevřeného okna, chodící busta Napoleona nebo hlava Hrušínského na nočním stolku psychiatrické léčebny mělo a má své kouzlo. Pokud si chcete vzpomínky na Saxánu uchovat v téhle podobě, radíme vám, abyste se novému počinu režiséra Václava Vorlíčka obloukem vyhnuli.

http://www.youtube.com/watch?v=RfYk8UcLjV0

Pokud vám předchozí poznámka o "drajvu" přijde přehnaná, počkejte si na to, co vás čeká v kině se Saxánou a Lexikonem kouzel. Je smutné vidět, že člověk, který natočil tolik výborných filmů i seriálů, najednou jako by zapomněl na elementární principy filmového vyprávění.

Nová Saxána je špatná od základu. Saxánka (Helena Nováčková, na které vidíte, že odříkává dialogy naučené těsně před záběrem) se v Říši pohádek plácá z místa na místo, potkává potvůrky, které se akorát tak snaží přesvědčit o tom, jaká kouzelná Říše pohádek vlastně je, a zbytek postav se jen přihlouple pitvoří (což u Josefa Somra nebo Jaromíra Dulavy zamrzí dvojnásob).

Irma Jiřiny Bohdalové je jedno z největších filmařských zel tohoto roku. Smutné je už jen to, že se linie nadržené tety, která si namlouvá tři nápadníky, do pohádky dostala. Ještě smutnější je pak fakt, že příběh Irmy zabírá ve filmu snad víc prostoru než příběh malé Saxány.

Mizivé jsou – i přes nepochybně velké úsilí autorů – i triky. Pár věcí se sice povedlo, není to ale nic, co by vás zvedlo ze sedaček.

Českému filmu není možné nadržovat jen proto, že na vytvoření pohádkového světa nedisponuje rozpočtem Avatara. Koneckonců, takový Alois Nebel ukazuje, že český film má na víc než jen na špatné kopírování Harryho Pottera (Mozkomorové vs. "Morkolabové"? Ale no tak!).

Sám Václav Vorlíček několikrát dokázal, že dobrý snímek na penězích nestojí. Bohužel, Saxána a Lexikon kouzel do téhle krabičky nepatří. Další smutný důkaz toho, že některé legendy mají zůstat legendami.

Saxána a Lexikon kouzel
ČR, 90 minut, pohádka
Režie: Václav Vorlíček
Scénář: Václav Vorlíček, Miloš Macourek
Hrají: Helena Nováčková, Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jiřina Bohdalová, Jaromír Dulava, Josef Somr a další
Premiéra v ČR:15. září 2011