Sedněte si s Colbie Caillat na pláž a dejte si s ní další sladký koktejl

Milan-Janecek

Po úspěšném prvním albu Coco se zpěvačka a kytaristka Colbie Caillat přihlásila s druhým kouskem, který pojmenovala Breakthrough. Navazuje na to, kde  Coco skončilo, a přináší  podobně uvolněnou atmosféru romantického písničkářství. Je navíc lépe zaranžované a už se stačilo dostat na první příčku americké hitparády.

Colbie CaillatŘíká se, že prubířským kamenem umělce je jeho druhé album. Pokud bychom tohle tvrzení vztáhli i na čtyřiadvacetiletou americkou písničkářku

) právě z alba Coco jí i u nás udělal skvělou reklamu.

Měřítkem úspěšného cédéčka není ovšem jen jeho prodejnost. Colbie se na nové desce významně zlepšila v aranžování skladeb. Na první desce působí předimenzované bicí rušivě, na Breakthrough hrají víc „pro skladbu“ a mají přirozenější zvuk. Výjimkou je snad jen Fearless s umělým tleskotem. Často tu také slyšíme dvoj až trojhlasy, trochu netradičně v rámci desky působí i housle a violoncello. Každá skladba je prostě něčím zvláštní; třeba i tím, že v ní zazní jen minimum nástrojů.
Dalším výrazným plusem je to, že Caillat je s postupujícím časem víc suverénní – a také víc sama sebou. Na první desce si ji kolikrát spletete s Alanis Morissette nebo Sheryl Crow, dnes si ale hrany výrazu obrousila do svébytnějšího stylu, přestože i na novém albu se z vlivu obou jmenovaných úplně nevymanila.

Poslechněte si Break Through

http://www.youtube.com/watch?v=MpV3irWcjvM&feature=related

Miluju tě, chybíš mi, nechci tě… Chtělo by to změnu
Caillat zpívá hlavně o vztazích mezi lidmi. Nejistota, zda ten její je ten pravý (Fallin‘ For You), zklamaná láska (I Won’t) nebo nový začátek vztahu (Begin Again). Pravda, je to trochu moc přeslazené a neškodily by i příběhy s jinou tématikou. Ale snad příště.
I tak staví Breakthrough na nádherně měkkém hlase, solidních aranžích, výrazné melodice a uvolněné atmosféře. A to není málo.

Colbie Caillat – Breakthrough
Vydavatel:
Universal
Stopáž: 49:09
Skladby: I Won’t, Begin Again, You Got Me, Fallin‘ For You, Rainbow, Droplets, I Never Told You, Fearless, Runnin‘ Around, Break Through, It Stops Today, Breakin‘ At the Cracks