Selena Gomez, luxusně zabalený dáreček od Disneyho

Jana-Moravcova

Osmnáctiletá Selena Gomez si se svou kapelou The Scene letos připsala dvě ceny v rámci Teen Choice Award. Sama bodovala jako nejlepší ženský nováček, cenu za nejlepší skupinu dostali The Scene. Není tedy pochyb o tom, že děti Selenu milují, obzvláště ty, které pravidelně žhaví Disney Channel. Jak ale přijmou její druhé studiové album A Year Without Man pokročilejší posluchači?

Kteří hudebníci by nechtěli mít jako frontmanku právě

) i taneční hudbou.
Selena Gomez má ale ještě jednu vadu na kráse. Jejích osmnáct jí skrze dětskou tvářičku jen těžko odhadnete a v nejnovějších klipech k singlům Round & Round a A Year Without Rain tak vypadá jako luxusně oblečené děvčátko, které prohráblo máminu skříň a ťape v drahých střevících od Louboutina.

Holka, drž se R´n´B
Pravdou ovšem je, že Selena Gomez může – a měla by – lákat na víc než jen na zářivý úsměv z reklamy na štěstí. Odlédneme-li od designu, nabízí v druhé vlně příjemný taneční elektro-pop, pro nějž by bylo přirovnání „dobré na odpolední dětské diskotéky“ velkou degradací. Obzvlášť úderný pilotní singl Round & Round oceňujeme i my, dospělí. Obstojně ale zvládá obstarat zábavu i ve stylu pop R‘n‘B, jak je slyšet v celkem povedené skladbě Spotlight (

). Na téhle písničce se Selena navíc podílela i autorsky.

Nutno podotknout, že jejímu sametovému hlasu sedí houpavé rytmy a níž posazený základ daleko víc než zběsilé předimenzované disko ve skladbě Summer‘s Not Hot. Tam se zdá být přítomnost doprovodné kapely The Scene skoro až zbytečná. Hudební podklad totiž zní tak uměle, jako by ho od začátku až do konce složil počítač. Ten se ostatně hojně podílí na přikrášlování zpěvaččina hlasu, bylo by tedy rozhodně zajímavé vidět Selenu Gomez & The Scenes s novou deskou naživo.

Někdo říká, že Selena připomíná stylově americkou kolegyni

); kromě spolupráce na muzice tady i zpívá doprovodné vokály. Jen tu nějak nedokážeme dohledat onen reggae zvuk, o němž Selena mluvila letos v únoru a který se měl podle jejích slov na desce objevit „v hojnější míře“. Pravděpodobně zapadl někde v záplavě umělých zvuků, jeho náznak by ale neměl uniknout těm, kterým se do rukou dostane španělská verze singlu A Year Withou Rain.

Disney princezna Selena prodává ze svého umění, co může. Nechceme soudit, jestli dělá dobře, nebo špatně, vždyť přesně o tom v současném showbyznysu jde a Selena není nic jiného než jeho vymodelovanou součástí. Svůj pěvecký talent ale prokázala už před rokem s debutem Kiss And Tell a nyní přidává i talent autorský. Pokud se příště vydá cestou R‘n‘B, rozhodně neprohloupí.
Beaty skladeb jako Sick Of You nebo Off the Chain (

) plus elektronické modifikace zpěvu totiž její potenciál s každým dalším tuc-tuc jen víc a víc shazují.

Selena Gomez & The Scene – A Year Without Rain
Vydavatelství:
Universal Music
Celkový čas: 34:43
Seznam skladeb: Round & Round, A Year Without Rain, Off the Chain, Summer‘s Not Hot, Intuition, Spotlight, Ghost Of You, Sick Of You, Live Like There‘s No Tommorow